Kimmo Kankaan Esalainen | Kunta ja yhtiö ne huonosti yhteen soppii, mutta Lahdessa visioidaan menoa kuntahotellin pussauskoppiin

Helsingin kaupunginhallituksen konsernijaosto päätti tällä viikolla käynnistää selvityksen muun muassa ruokailu-, kiinteistö- ja siivouspalveluja järjestävän Palmian myymisestä.

Aivan pienestä asiasta ei ole kyse, sillä Palmian palveluksessa työskentelee noin 2 400 työntekijää. Varmaa on, että päätös ei Helsingissä tulee menemään niin sanotusti sukkana läpi, vaikka selvityksessä myyntiä päädyttäisiinkin puoltamaan. Tästä pitävät huolen jo tuoreeltaan niin ammattiyhdistysliikkeestä kuin valtuuston vasemmalta laidaltakin kuullut kommentit.

Palmia on ollut tappiollinen, eikä se ole maksanut omistajalleen osinkoja. Muutamien miljoonien tappio on kuitenkin lopulta kokonaisuudessa varsin vähäinen, sillä Helsinki teki vuonna 2020 lähes 500 miljoonan euron tuloksen.

Kiinnostavampaa Palmia-päätöksessä onkin perustelu, jonka mukaan yhtiöllä ei ole enää strategista yhteyttä kaupungin toimintaan. Vastaavaa arviointia pitäisi tehdä säännöllisesti kaikissa kunnissa, joissa on avoimilla markkinoilla toimivia yhtiöitä. Myös Lahdessa.

Kuntien kynnys lähteä toimimaan avoimilla markkinoilla tulisi olla erityisen korkea ja strategisen edun painava. Nyrkkisääntönä tulisi olla, että kaupungin ydintoiminnot hoidettaisiin omana toimintana ja yritystoiminta jätettäisiin yksityisille yrityksille.

Lahdessa on uudessakin valtuustossa ollut nähtävissä päinvastaisia näkemyksiä. Joulukuussa valtuusto keskusteli siitä, pitäisikö kaupungin omistajaohjeissa olla kirjaus siitä, että kaupunki voi perustaa yrityksiä avoimille markkinoille, mikäli se näkee sen tarkoituksenmukaiseksi.

Omistajaohjeista poistettua merkintää ei SDP:n ja vasemmistoliiton haluista huolimatta sinne onneksi palautettu.

Kirjaukset eivät ole estäneet uusien innovaatioiden kehittelemistä. Tuorein esimerkki saatiin valtuustoinfossa keskiviikkona. Tilaisuudessa harmiteltiin sitä, etteivät Lahden eri hotellihankkeet ole ottaneet tulta alleen. Lahdesta puuttuu korkeatasoista hotellikapasiteettia, vaikka Osuuskauppa Hämeenmaa Seurahuonetta entisiin Sokoksen yläkerroksiin laajensikin.

Lahden arvioidaan menettävän tilanteen vuoksi vuosittain miljoonaluokan tuloja. Ratkaisuksi varavaltuutettu Jari Hartman (sd.), ehdotti Lahdelle tytäryhtiö "oy viiden tähden hotellia".

Ehdotus on kerrassaan raikas. Hotellialalla ei toimijoita juuri olekaan, eikä mahdollisilla toimijoilla ole ainakaan osaamista arvioida projektien toteuttamiskelpoisuutta.

Innovointia ei suinkaan kannata jättää puolitiehen. Kaupunki voisi esimerkiksi nostaa vähälle käytölle jääneen maakunnallisen moottoriradan käyttöastetta perustamalla moottoriurheilusarjaa pyörittävän tytäryhtiön. Työttömyysongelmaa ratkoisi puolestaan mukavasti vaikkapa tuhannen työntekijän kunnallinen sähköautotehdas.

Mutta vakavasti. Lahden on syytä tehdä kaikkensa varmistaakseen erilaisille yrityksille parhaat mahdolliset olosuhteet sijoittua Lahteen. Tässäkin lienee tekemistä. Yhtiöiden pyörittäminen on syytä jättää muille.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut