Lukijalta | Omaleimainen Lahti

Päätin noudattaa päätoimittaja Markus Pirttijoen kehotusta kehua Lahtea ja lahtelaisuutta (ESS 16.1.). Lahti on aito, elinvoimainen ja monella tavalla alkuperäinen kaupunki. Keskustan kivijalkaliiketiloista noin 90 prosenttia on käytössä, ja liikkeiden nimissä suositaan rohkeasti suoraviivaisen suomalaista ja paikallista sanastoa, kuten ”Lahen salonki” ja ”NP housukauppa.”

Karjalaisuus näkyy paitsi ihmisten ulospäin suuntautuneisuutena, myös kuukauden ensimmäisenä keskiviikkona järjestettävillä perinteisillä markkinoilla. Kauppa käy lupsakkaan hyvässä hengessä, ja torilta löytyy edelleen lukuisia viipurinrinkeleiden kauppiaita.

Lahden omaleimaiseen kaupunkikuvaan kuuluvat myös perinteiset jenkkiautot. Kesäisinä viikonloppuina keskustan kaduilla lipuvat amerikanraudat, tyylille uskollisine kuskeineen ja matkustajineen, edustavat kymmeniä vuosia vanhaa, omaperäistä kulttuuria, jonka voisi jopa asettaa ehdolle aineettoman kulttuuriperinnön kansalliseen luetteloon.

Lahden kannattaisi unohtaa kaikenlainen pääkaupunkiseudun matkiminen, esimerkiksi korkean rakentamisen hankkeet, ja panostaa upean omaperäisen, retrohenkisen kaupunkikuvansa ja kulttuurinsa kirkastamiseen.

Kirjoittaja on lahtelainen paluumuuttaja Espoosta.