Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus | Lahden rosoinen maine voi saada tuntemaan karheaa ylpeyttä kotikaupungista – koulujen Uutisten viikon teemana on tänä vuonna paikallisuus

Koulujen ja uutismedian yhteinen mediakasvatuksen teemaviikko eli Uutisten viikko käynnistyy jälleen maanantaina.

Tänä vuonna Uutisten viikko kannustaa lapsia ja nuoria perehtymään oman kotikuntansa uutismedioiden tarjontaan. Kampanja painottaa paikallisuuden merkitystä kaikille alueen asukkaille, yrityksille ja paikallisyhteisöjen toimijoille.

Paikallisuus teemana innostaa erityisesti myös Etelä-Suomen Sanomien tekijöitä. Onhan paikallisuus – päijäthämäläisyys – yksi lehden kulmakivistä. Paikallinen sisältö, maakunnan ihmiset ja heidän elämänsä, tuntonsa ja puheenaiheensa ovat osa Etelä-Suomen Sanomien syvintä ydintä.

Etelä-Suomen Sanomissa Uutisten viikko näkyy muun muassa sellaisina aiheina, joita on helppo käsitellä kouluissa oppitunneilla.

Paikallisuus ei ehkä ole kouluikäisille ja nuorille ylipäätään tärkein asia elämässä. Monesti katseet suuntautuvat kauemmaksi kotipaikkakunnasta, ehkä pääkaupunkiseudulle tai ulkomaille. Kotiseudun ja paikallisen elämän merkitys vahvistuu vasta siinä vaiheessa, kun omaa perhettä perustetaan.

Lahti on saanut rosoisella maineellaan monet jopa tuntemaan karheaa ylpeyttä kotikaupungistaan. Sen sijaan suuri osa Päijät-Hämeen asukkaista ei pidä itseään päijäthämäläisinä. Vuonna 2018 valmistuneen tutkimuksen mukaan Päijät-Hämeessä maakuntaidentiteetti oli Suomen maakunnista kaikkein vähäisin. Vahvinta ylpeys kotiseudusta on Suomen länsi- ja itäosissa. Meillä paikallisuuden merkitystä on siis syytäkin yhä korostaa.

Paikallisuuden lisäksi yksi Uutisten viikon teemoista on inklusiivisuus: ketään ei jätetä ulkopuolelle. Teema on tullut korona-aikana entistä tärkeämmäksi, sillä monen heikossa asemassa olevan kanssaihmisen elämä on vaikeutunut entisestään. Kouluissakin korona-aika näkyy monella tavoin. Tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan yhä useampi nuori tuntee itsensä yksinäiseksi.

Uutisten viikko tunnettiin aiemmin Sanomalehtiviikkona. Nimen vaihtaminen on perusteltua, sillä harva nuori lukee enää paperilehteä. Kun kotiin ei tilata lehtiä, jää monen nuoren uutislähteeksi sosiaalinen media. Somen merkitystä nuorten elämässä ei pidä liioitella, mutta joskus se saattaa johtaa myös väärän tiedon ja uskomusten levittämiseen.

Uutisten viikon tavoitteena onkin opettaa nuoria ottamaan selvää siitä, mikä on totta. Medialukutaidosta kun on tulossa entistä harvemman taito.

Lukuharrastuksen hiipuminen huolestuttaa myös opettajia. Kun opettajille järjestetyssä teemaillassa puhuimme medialukutaidosta, muistutti lukion opettaja, ettei oppilailla välttämättä ole lukutaitoakaan. Sanomalehti voi olla täysin vieras, eikä uutisen ja ilmoituksen eroa tunnisteta.

Lukuharrastus sen sijaan näkyy oppilaiden teksteissä monipuolisena sanavarastona ja voi jopa vaikuttaa koulumenestykseen. Vanha sanonta, lukeminen kannattaa aina, pätee yhä.

Tänäkin vuonna alueen kouluihin ja päiväkoteihin jaetaan Uutisten viikolla joka päivä 7 000–8 500 kappaletta Etelä-Suomen Sanomia digitunnuksien kera. Toivottavasti uutiset kuluvat lasten ja nuorten käsissä ja lehdestä löytyy kaikille ikäryhmille mielekästä sisältöä.