Pääkirjoitus Päijät-Häme pysyy säpissä, vaikka muu Suomi on alkanut avautua

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kertoi tiistaina Twitterissä rohkaisevan viestin koronarajoitusten raskauttamille kansalaisille. Marin lupasi hallituksen harkitsevan nopeutetulla aikataululla tiettyjen rajoitusten purkamista. Matalan riskin kulttuuri- ja urheilutilaisuuksia avattaisiin koronapassilla ja ruokaravintoloiden aukioloja laajennettaisiin.

Jos hallitus lähipäivinä tekee kuten pääministeri ennakoi, kyse on äkkikäännöksestä. Vasta viime viikolla hallitus arvioi viisaaksi jatkaa nykyisiä rajoituksia helmikuun puoliväliin asti. Lyhyessä ajassa epidemia on kuitenkin alkanut näyttää niin lupaavia taittumisen merkkejä, että rajoitusten tarpeellisuus on ruvettu kyseenalaistamaan yhä useammalta taholta. Tanska luopuu jo kaikista rajoituksista, vaikka sairaaloissa on sielläkin tungosta, ja meilläkin jotkut asiantuntijat puhuvat jopa pandemian lopusta.

Suuntaa hallitukselle ovat ehtineet näyttää alueelliset viranomaiset pyörtäessään tilojen ja tilaisuuksien sulkupäätöksiä muun muassa Kanta-Hämeessä. Myös pääkaupunkiseudulla paikallinen koronaryhmä uskalsi jo suositella Etelä-Suomen aluehallintovirastolle rajoitusten merkittävää lieventämistä.

Ikävä kyllä samainen avi ei tiistaina suonut helpotusta Päijät-Hämeeseen, vaan päätti jatkaa täällä entisellä linjalla pitkälle helmikuun puolelle. Esimerkiksi kuntosalit ja uimahallit pysyvät siten säpissä vielä ainakin pari viikkoa, ja sitäkin pidempään jouduttaneen noudattamaan nykyisiä kokoontumisrajoituksia, mikä iskee kovaa teattereihin, konsertteihin ja urheilutapahtumiin. Avi nojasi paikallisten koronaviranomaisten näkemykseen, jonka mukaan alueen tilanne on terveydenhuollon kuormituksen kannalta edelleen niin vaikea, että tiukka sulkupäätös on välttämätön.

Viranomaisten toivoisi perustelevan seikkaperäisemmin, miksi he pitävät tarpeellisena jatkaa ankaria sulkutoimia viikkotolkulla.

Lienee selvää, ettei epidemia ole Päijät-Hämeessä tasaantunut samassa tahdissa kuin pääkaupunkiseudulla. Sairaalassakin on tällä viikolla ollut hoidettavana ennätysmäärä koronaa sairastavia potilaita. Mutta tehohoidossa oli tiistaina vain yksi ihminen, joten viranomaisten toivoisi antavan seikkaperäisempiä perusteluja, miksi he pitävät tarpeellisena jatkaa ankaria sulkutoimia viikkotolkulla.

Päijät-Hämeen koronaryhmä valoi tosin toivoa tammikuun pimeyteen keskiviikkona kertomalla valmistautuvansa jo rajoitusten keventämiseen, jos tilanne kehittyy suotuisasti lähipäivien aikana. On myös viisasta edetä varovaisesti niin kauan kuin epidemian taittumisesta ei ole varmuutta. Silti viranomaisten on pystyttävä joka kerta perustelemaan sekä itselleen että muille, että heidän määräämänsä rajoitukset ovat kulloinkin välttämättömiä ja oikeasuhtaisia, kuten laki edellyttää.

Parasta olisi, jos rajoitukset voitaisiin kokea yleisesti myös oikeudenmukaisiksi. Tältä osin ne ovat jättäneet aivan liikaa toivomisen varaa pandemian alusta asti.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut