Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valtteri Bottaksen ja Sami Sykön kesävaatteet, Päijät-Hämeen festarit ja muut menot – lue ESS:n kesälehti ilmaiseksi koko kesän!

Matti Even Esalainen Lahden kauppatori on tällä hetkellä kuin urbaani uurnalehto – tämän pitää muuttua ja tori suunnitella ihan uusiksi

Minäkin kuuluin siihen joukkoon, joka uskoi, että toriparkki ja uusi Aleksanterinkatu voisivat tuoda kuhinan takaisin kauppatorille ja keskustaan. Viihtyisyyttä ja uudenlaista kaupunki-ilmettä tässä vilpittömin mielin tavoiteltiin, mutta ei se ihan niin tainnut mennä. Kun tänään, reilut kuusi vuotta uudistuksen jälkeen torin ohitse kulkee, niin tavoiteltu komeus ei oikein aukea.

Päätin viettää aikaa torilla niin päivällä kuin illalla ja katsella mitä siellä oikein tapahtuu. Yritin katsoa toria sen eri nurkista, lähempää ja kauempaa. Lopputulos oli suorastaan masentava.

En haluaisi kuulua siihen joukkoon, joka ei näe täällä muuta kuin valittamista, mutta täytyy olla melkoinen fakiiri, että torin pystyy näkemään valoisana ja viihtyisänä paikkana. En myöskään usko, että haikailu torin kulta-aikojen perään olisi muuta kuin ajantuhlausta.

Mutta jos arvostelemaan ryhtyy, niin sitten pitää myös pystyä esittämään vaihtoehtoja.

Tämän päivän kauppatori ei alueena ole enää luontainen paikka torikaupalle. Kauppiaita on arkisin kourallinen ja markkinatkin vain kerran kuussa. Korona on toki syönyt näitäkin kinkereitä, joten ihan kokonaan hiljentymistä ei voi torin vetovoiman puuttumisen piikkiin laittaa. Torikauppa voitaisiin aivan hyvin siirtää kirjaston nurkalle, Lanun aukiolle tai vaikkapa Trion Hansa-aukiolle. Vaihtoehtoisia paikkoja kyllä löytyy riittävästi.

Kauppatori tulisi suunnitella aivan uusiksi. Raikkaita ja rohkeita näkemyksiä taatusti löytyisi, jos niin haluttaisiin. Loppujen lopuksi on aivan sama tulisiko torista keskustan perhepuisto, viherkeidas, tapahtuma-aukio vai kenties aivan uudenlainen kahvila/terassiravintolamaailma. Torille voisi aivan hyvin rakentaa tyylikkäitä pieniä liiketiloja, jotka voisivat toimia pop-up liiketiloina.

Torin elävöittäminen olisi myös sen kyljessä olevien kivijalkamyymälöiden elävöittämistä. Keskustaan on viime vuosina muuttanut paljon uusia asukkaita, joten potentiaalisia kuluttajia kyllä löytyy.

Meillä päättäjät ja virkamiehet ovat vuosikausia perustelleet keskustan liikennesuunnitelmia mm. sillä, että uusilla liikennejärjestelyillä saataisiin keskustaan kaivattua elävöittämistä. Nykyinen tori on valitettavasti kaukana elävästä keskustasta. Normaalina arkipäivänä se muistuttaa lähinnä urbaania uurnalehtoa, josta ei puutu kuin muistolaatat ja saattoväki.

Kuinka kauan katsomme kaupungin sydämen näivettymistä? Tämä ei ole kuin tahdosta kiinni. Museovirasto tekee arvokasta työtä, mutta ei senkään tehtävänä voi olla kehityksen osalta jarrumiehen roolissa. Aleksille pian rakennettava ylikulkusilta on osoittanut, että kaikki ei ole enää pyhää.

Voisimme aivan hyvin järjestää torialueesta mittavan suunnittelukilpailun ilman mitään rajoituksia. Sitten näkisimme, millaisena nuoret sukupolvet torin näkisivät ja millaisia ideoita heiltä tulisi. Rahaa siihen kyllä tulee palamaan, mutta onhan se nähty, että rahaa tästä kaupungista on löytynyt muihinkin voltinheittoihin. Kauppatorin tulee olla meidän kaikkien lahtelaisten yhteinen ylpeydenaihe.