Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Hyvinvointialueen tulee toteuttaa terapiatakuu, joka mahdollistaa hoitoon pääsemisen neljän viikon sisällä

Aluevaaleissa 23.1. valittu aluevaltuusto linjaa mielenterveyden osalta muun muassa asukkaiden mielenterveysongelmien hoidosta, hoitoon pääsyn nopeudesta, mielenterveysjärjestöjen toimintaedellytyksistä sekä mielenterveyden edistämistyöstä.

Mielenterveysperusteiset sairauslomat ovat yleistyneet: jo yksi kolmesta sairauslomapäivästä johtuu heikentyneestä mielenterveydestä. Yli puolet työkyvyttömyyseläkkeistä johtuu mielenterveyden häiriöistä.

Koronapandemian aikana monen ihmisen mielen hyvinvointi on merkittävästi heikentynyt rajoitustoimien vaikuttaessa sosiaalisiin suhteisiin ja harrastusmahdollisuuksiin. Sote-palveluiden kipukohta on mielenterveyspalveluiden heikko saavutettavuus.

Yli puolet suomalaisista kokee jossain vaiheessa elämäänsä mielenterveyden häiriön, mutta vain puolet mielenterveyden häiriötä sairastavista saa tarvitsemaansa hoitoa.

Elämäntilannekriisit tulevat usein yllättäen, ja esimerkiksi suru- ja menetystilanteet ovat kriisejä, joita jokainen meistä joskus kohtaa. Tällöin nopeasti saatava matalan kynnyksen keskusteluapu on yksilön näkökulmasta mittaamattoman arvokasta.

Ennaltaehkäisevät palvelut ovat merkittävä osa mielenterveystyötä. Niihin panostaminen tulee nähdä investointina, ei kulueränä. Mielenterveysongelmien ehkäiseminen ja oikea-aikaisen avun saatavuuden varmistaminen tuo säästöjä ja vähentää julkisiin palveluihin kohdistuvaa painetta.

Aluevaltuutettujen ymmärrys mielenterveydestä on ensiarvoisen tärkeää koko alueen hyvinvoinnin kannalta.

Mielenterveyspalveluiden saatavuuden osalta Päijät-Hämeessä on tarpeen hyödyntää tehokkaasti järjestöjen ennaltaehkäisevät palvelut, joita alueella on saatavilla. Lahden seudun Kriisikeskus tarjoaa ammatillisena kriisityönä ensi vaiheen tukea vaikeissa elämäntilanteissa oleville Päijät-Hämeen alueen asukkaille tavoitteena ehkäistä psyykkisen kuormituksen pitkittyminen ja ongelmien kasaantuminen.

Myös vapaaehtoiset kriisiauttajamme tekevät kanssamme arvokasta työtä: vastaamme Lahdessa valtakunnalliseen Kriisipuhelimeen, jossa viime vuonna vastaanotimme 2 500 puhelua.

Varhaisessa vaiheessa saatavan tuen puuttuminen johtaa usein mielenterveysongelmien syvenemiseen ja pitkittymiseen. Hyvinvointialueiden tulee toteuttaa terapiatakuu, joka mahdollistaa psykoterapiaan tai muuhun psykososiaaliseen hoitoon pääsemisen neljän viikon sisällä.

Palvelujen järjestämisessä hyvinvointialueen on tarpeen tunnistaa järjestölähtöisen auttamistyön muodot ja palvelut, tehdä kanssamme tiivistä yhteistyötä ja turvata Kriisikeskuksen ja muiden palveluja tuottavien järjestöjen toimintaedellytykset kumppanuussopimuksin.

Muun järjestötoiminnan rahoituksen heikentyessä hyvinvointialueen on ratkaisevan tärkeää turvata oman alueen järjestöjen palvelujen säilyminen osana mielenterveystyön palveluverkkoa.

Aluevaltuutettujen ymmärrys mielenterveydestä on ensiarvoisen tärkeää koko alueen hyvinvoinnin kannalta.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Mielenterveysseuran Lahden seudun Kriisikeskuksen toiminnanjohtaja.