Ari Helmisen Esalainen Kaupunki- ja maalaisjärki voittivat identiteettipolitiikan

Kaikki perinteiset puolueet kuuluvat ensimmäisten aluevaalien voittajiin. Perinteisiin puolueisiin voidaan laskea vaalien voittajaksi odotetusti noussut kokoomus sekä SDP, keskusta, vasemmistoliitto, RKP ja kristillisdemokraatit.

Kaikilla perinteisillä puolueilla oli selkeä sanoma, vaikka esimerkiksi kokoomuksen, keskustan ja RKP:n näkemykset poikkesivat SDP:n ja vasemmistoliiton linjauksista. Puolueet keskittyivät aluevaalien pääasiaan eli sosiaali- ja terveydenhuoltoon, jotka äänestäjät kokivat läheisiksi ja tärkeiksi asioiksi.

Perussuomalaiset kampanjoivat bensiinin hinnalla, maahanmuuttopolitiikalla ja kehitysavun lakkauttamisella. Kampanja epäonnistui totaalisesti ja aliarvioi äänestäjiä.

Vihreät yrittivät tehdä aluevaaleistakin ilmastovaaleja, mutta epäonnistuivat siinä. Vihreät puhuivat toki sote-asioistakin, erityisesti mielenterveyspalveluista, mutta äänestäjät eivät luottaneet vihreisiin. Helsingin poissaolo rokotti vihreitä samoin kuin se, etteivät vihreät ole vielä koko Suomen puolue.

Kokoomus saalisti eniten valtuustopaikkoja Päijät-Hämeessä, vaikka SDP keräsi suurimman äänisaaliin

Vaalitulos osoittaa, että perinteisen puolueiden peräänkuuluttama kaupunkilais- ja maalaisjärki voittivat perussuomalaisten ja vihreiden harjoittaman identiteettipolitiikan. Tulos myös kertoo, että vaaleissa palattiin perinteisiin puolueasetelmiin, kolme perinteistä puoluetta nousi kolmen suuren joukkoon.

Mielenkiintoisin kysymys koskee, jatkuuko aluevaalien trendi vuoden päästä järjestettävissä eduskuntavaaleissa. Aluevaaleja on pidetty joissakin arvioissa välivaaleina, josta puolueet hakevat vauhtia eduskuntavaaleihin.

On selvää, että aluevaalien valtakunnalliset kannatusluvut luovat tunnelman keskustelulle kohti eduskuntavaaleja. Aluevaalien tulos käänsi päälaelleen perussuomalaisten ja keskustan välisen vastakkainasettelun. Vaikka keskustan ennakoitiin menestyvän perussuomalaisia paremmin aluevaaleissa, keskustan hyvä tulos oli jättiyllätys. Perussuomalaisten romahdus oli vastaavasti ennakoitua suurempi.

Aluevaalien tulos heijastuu hallituksen liimaan. Keskustan ja SDP:n tulokset vahvistavat perinteistä punamultaa. Toisaalta keskustan hyvä tulos nostaa sen painoarvoa, kun hallitus tekee lähikuukausina työllisyys-, talous- ja ilmastopäätöksiä. Heikoimmaksi lenkiksi jää heikon tuloksen saaneet vihreät. Vihreät saattavat pohtia tosissaan hallituksesta lähtöä, jos ne eivät saa ilmastotavoitteitaan läpi.

Aluevaaleissa asiantuntemus korostui ja kotiinpäin vetäminenkin tuotti tulosta

Kolmen perinteisen suuren puolueen paluu on romuttamassa nykyiset spekulaatiot hallituspohjasta, jos sama trendi jatkuu. Syksyllä osa kokoomuslaisista oli liputtamassa porvarihallituksen puolesta, jonka rungon muodostaisivat kokoomus ja perussuomalaiset. Kokoomuksessa nähtiin, että Riikka Purran nouseminen perussuomalaisten puheenjohtajaksi helpottaa hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.

Aluevaalien tulos puhuu sinipunan eli kokoomuksen ja SDP:n hallitusrungon puolesta. Etelän suurilla hyvinvointialueilla kokoomus ja SDP muodostavat selkeän enemmistön. Jos keskustan nousutrendi jatkuu eduskuntavaaleissa, puolue ei hevin marssi oppositioon, niin kuin on ennakoitu.