Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Olisiko rehellistä luvata veroja, maksuja ja leikkauksia?

Olen tuoreena aluevaaliehdokkaana ihmetellen seurannut annettuja lupauksia uusien hyvinvointialueiden palvelujen rakentamisesta. Monen, sinällään tarpeellisen, asian on luvattu muuttuvan nykyistä parempaan suuntaan. Se, mistä rahat tähän kaikkeen saadaan on kuitenkin ikävänä asiana jäänyt kertomatta.

Uusien alueiden muodostaminen ja siihen muun muassa liittyvät palkkojen harmonisointi sekä tietojärjestelmien yhdistäminen tulevat maksamaan arvioiden mukaan 1–2 miljardia euroa lähivuosina. Tämä siis ylimääräisenä kuluna nykyisten kulujen lisäksi.

Lisäksi muun muassa hoitajamitoituksen parantaminen ja pelastuspuolen henkilöstömäärän vahvistaminen tulevat edellyttämään lisärahoitusta aivan lähivuosina. Lienee myös selvää, että terveydenhoitoalan palkkoja on tarkistettava pohjoismaiselle tasolle alalle pyrkivien ja siellä jo olevien pysyvyyden varmistamiseksi.

Tämä palkkojen tarkistus tulee myös johtamaan tarkistusvaatimuksiin muualla kunnallisella puolella. Kaiken tämän ohella olemme velkaantuneet todella paljon pelkästään koronaepidemian takia eivätkä vanhat ongelmat väestön ikääntyessä ja työvoiman vähentyessä ole mihinkään hävinneet.

Tämän harjoituksen kustantaminen on meidän kaikkien veronmaksajien harteilla riippumatta siitä, maksammeko sitä ansiotuloverona vai jonain muuna verona, ja veroasteemme kuulu jo nyt maailman korkeimpiin.

Se, mitä uudet aluevaltuustot voivat tehdä, on ainakin valvoa, ettei ainakaan yhtään ylimääräistä ja tarpeetonta hallintoa rakenneta nyt, kun se on vielä mahdollista. Uskon myös, että hyvinvointialueiden määrää on pakko kustannussyistä tulevaisuudessa vähentää.

Uskon myös, että hyvinvointialueiden määrää on pakko kustannussyistä tulevaisuudessa vähentää.

Edessä on siis suuri ja epävarma harjoitus, johon jokaisen kannattaisi nyt äänestämällä ottaa kantaa samalla ymmärtäen, että nyt on kyse valtavan suurista kustannuksista, joiden maksaminen koskettaa aivan jokaista. Winston Churchill aikoinaan lupasi kansalleen verta, hikeä ja kyyneleitä voiton saavuttamiseksi. Olisiko tässä rehellistä luvata veroja, maksuja ja leikkauksia, ennen kuin maaliin päästään.

Kirjoittaja on varatuomari ja aluevaaliehdokas (kok.).