Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Hoitajapulaan helpotusta palkkausta ja työoloja korjaamalla

Terveydenhuollon henkilökunta on työskennellyt äärirajoilla jo pitkään. Kiire ja stressi ovat jatkuvasti läsnä ja tekijöitä ei ole riittävästi. Alan palkkataso on merkittävästi heikompi kuin Suomen läntisissä naapurimaissa.

Kaiken tämän seurauksena yhä useampi Suomessa verovaroin koulutettu hoitaja lähtee Ruotsiin tai Norjaan oman alansa töihin tai vaihtaa kokonaan toiselle alalle.

Onko meillä Suomessa todella varaa kouluttaa hoitajia Ruotsin ja Norjan terveydenhuollon tarpeisiin? Vai olisiko kuitenkin kansantaloudellisesti järkevämpää keskittyä parantamaan alan työoloja, johtamista ja palkkausta ja tätä kautta lisätä alan veto- ja pitovoimaa. Saada uusia ihmisiä kouluttautumaan alalle ja jo alalla työskenteleviä pysymään terveydenhuollon tehtävissä.

Hallituksen ratkaisu vallitsevaan työvoimapulaan on työvoiman hankkiminen ulkomailta jopa Euroopan rajojen ulkopuolelta, kehittyvistä maista. Näistä maista tulijat tuskin ovat kielitaitoisia ja heidän koulutuksensakaan ei vastanne Suomessa toteutettavan koulutuksen tasoa.

Niinpä heidät on ensin opetettava puhumaan suomen kieltä ja koulutettava tehtäviinsä. Kun he sitten ovat aikansa täällä työskennelleet ja oppineet tehtäviinsä, onko mitään takeita siitä, että he jäisivät Suomeen vai onko Ruotsin ja Norjan korkeampi palkkataso ja paremmat työehdot liian suuri houkutus?

Vaikuttaa siltä, että kyseessä on räikeä ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö, jolla saadaan Suomen palkkatasoa pidettyä matalana, jopa niin alhaisena, etteivät ihmiset tule toimeen palkallaan.

Onko meillä Suomessa todella varaa kouluttaa hoitajia Ruotsin ja Norjan terveydenhuollon tarpeisiin?

Elinkustannukset nousevat Suomessa hurjaa vauhtia. Ruoan, bensan- ja sähkön hinnat karkaavat käsistä, kohta ei pienipalkkaisella hoitajalla ole varaa edes käydä töissä.

Mitä toteaakaan valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.); “Jos rahat eivät riitä sähkölaskuun, voi hakea toimeentulotukea.” Eikö valtiovarainministeri ymmärrä, että sosiaalitoimi rahoitetaan verovaroin?

Paras tapa hankkia verovaroja on korkea työllisyysaste ja kotimainen yrittäjyys. Kun työstä saatava palkka riittää elämiseen, eivät sosiaalitoimen kustannuksetkaan nouse pilviin ja voidaan käyttää näin säästyneitä verovaroja terveydenhuollon peruspalveluiden kehittämiseen.

Vai onko ulkomaisen työvoiman haalaaminen ymmärrettävä niin, että tässä ollaan verovaroin rahoittamassa niitä matalapalkka-alojen elinkustannuksia, joita työstä saatava palkka ei riitä kattamaan? Monikansalliset pörssiyhtiöt kasvattavat voittoaan matalista palkkakustannuksista kertyneillä säästöillä ja suomalainen veronmaksaja kustantaa toimeentulotukina elannon halpatyövoimalle.

Kirjoittaja on sairaanhoitaja AMK ja aluevaaliehdokas (ps.).