Historian ensimmäiset maakunnalliset aluevaalit käydään sunnuntaina. Päijät-Hämeessä vaalien merkitys ei korostu samoin, kuin monessa muussa maakunnassa, sillä täällä sote-palveluiden järjestämisvastuu on siirtynyt kunnilta hyvinvointiyhtymälle jo aiemmin.
Kyseessä ovat silti historiallisesti merkittävät vaalit, ensimmäistä kertaa maakunnalliseen aluevaltuustoon valitaan edustajat suoralla kansanvaalilla.
Meillä Päijät-Hämeessä vaalikeskusteluissa on ollut yhtenä näkyvimmistä elementeistä yksityisten palveluntuottajien rooli tulevaisuudessa. Tähän on vaikuttanut tietysti hyvinvointiyhtymän ja Mehiläisen yhteisomistama Harjun Terveys, joka on hoitanut osaltaan alueemme perusterveydenhuollon järjestämisen.
Olen sitä mieltä, että jatkossakaan pelkästään julkinen toimija, eli maakunnat yksin, eivät pysty tuottamaan kaikkia tarvittavia, vaadittavan laadukkaita sosiaali- ja terveyspalveluita omin voimin. Tarvitsemme väistämättä tueksi myös yksityisiä yrityksiä.
Tästä päästäänkin koko asian pihviin eli siihen, miten otamme hankinnoissamme alueemme pienet yrittäjät. Ulkoistamissopimuksia ei voida tehdä vain suurten veroparatiisiyhtiöiden ehdoilla.
Keskustelun arvoisena näkökulmana haluaisin nostaa esiin myös useissa Euroopan maissa käytössä olevan hoivapalveluiden voittokaton. Olisiko tätä mahdollista pohtia myös Suomessa?
Ulkoistamissopimuksia ei voida tehdä vain suurten veroparatiisiyhtiöiden ehdoilla.
Asia ei tosin ole aluevaltuustojen päätettävissä, mutta siitä voitaisiin silti käydä laajempaa periaatteellista keskustelua.
Useissa vaalikoneissa kysyttiin kantaa yksityisiin sote-palveluiden tuottajiin. Vastausvaihtoehdot olivat harmittavan usein mallia joko/tai. Mielestäni tuo vastakkainasettelu ei ole tätä päivää, eikä se vie alueemme palveluita eteenpäin.
Yksityisten ja julkisten välinen asetelma on mielestäni vahvasti sekä/että. Pääasia on, että maakunnassamme on jatkossa entistä laadukkaammat, saavutettavammat sekä inhimillisemmät palvelut tarjolla jokaiselle niitä tarvitsevalle.
Kirjoittaja on lahtelainen aluevaaliehdokas (kesk.).