Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Tulevaisuuden sote-keskuksesta voisi olla ikäneuvola-tyyppinen palvelu ikääntyneille

Aluevaaliehdokkaana koen erityisen tärkeäksi seniorien ja ikääntyvien ihmisten tarpeiden huomioimisen. Hoitajana hoivakodissa minulla on työni kautta kokemusta ikääntyvien palvelupoluista.

Moni on aluksi asunut kotonaan erilaisten kotiin vietävien palvelujen turvin ja usein omaisten avulla, tai kotona on ollut puoliso omaishoitajana. Kotihoidon palvelut on koettu laadukkaiksi, mutta kotihoitoon tarvittaisiin myös hoitajamitoitus, jotta hoitajien työtaakka ei kävisi liian raskaaksi.

Omaishoitajien palveluja tulisi kehittää, ja heidän jaksamistaan tukisivat hyvin edesmenneet alas ajetut päivätoiminnan muodot kotihoidon asiakkaille. Myös muille senioreille pitäisi järjestää ennaltaehkäisevää ja toimintakykyä tukevaa toimintaa arkeen.

Yksinäisyys on korostunut koronan myötä lisää, ja erilaiset vapaaehtoiset ja kuntouttavat ryhmät tukisivat sosiaalista toimintakykyä ja vaikuttaisivat suoraan maakuntalaisten elämänlaatuun.

Lähipiiriini kuuluu harrastusten ja seurakunnan luottamustehtävien kautta runsaasti ikääntyviä kuntalaisia, ja olen keskustellut paljon sosiaali- ja terveyspalvelujen laadusta ja saatavuudesta omassa kunnassamme. Suurimpana asiana viime aikoina on ollut Lahdessa palvelujen saatavuus ja esteettömyys.

Puhelin- ja digiajanvaraukset on koettu haastaviksi ja ajansaanti muun muassa lääkärille voi olla hankalaa. Itse koen esteettömyyden ja palvelujen saannin matalalla kynnyksellä hyvin tärkeäksi. Aika pitäisi pystyä varaamaan helposti asiointiluukulta, jollei ole mahdollisuutta digiajanvaraukseen.

Työntekijä voisi avustaa ikäihmistä ottamaan digisti yhteyttä vaikkapa Kelaan tai hakemaan etuuksia.

Uusiin sote-keskuksiin toivotaan myös sosiaalipalveluita, joissa on matalan kynnyksen apua ikääntyville maakuntalaisille. Sosiaalityö, palveluohjaus ja ajanvarauspalvelut myös ”luukulle”.

Yhtenä palvelumuotona tulevaisuuden sote-keskuksesta voisi olla myös ”ohjaamo”- tai ikäneuvola-tyyppiset palvelut ikääntyneille, joissa toimisi moniammatillinen tiimi yli sosiaali- ja terveyspalvelujen rajojen: sosiaalityöntekijä, sairaanhoitaja, muistihoitaja, psykiatrinen sairaanhoitaja, palveluohjaaja ja geriatrista osaamista omaava lääkäri.

Tällaisessa palvelussa voisi työntekijä avustaa ikäihmistä ottamaan digisti yhteyttä vaikkapa Kelaan tai hakemaan etuuksia. Ikääntyvien neuvolassa voisi saada hoitoa ja neuvontaa perussairauksiin tai vaikkapa hakea apua mielenterveyden haasteisiin elämänkriiseissä liittyen esimerkiksi puolison kuolemaan tai jaksamiseen omaishoitajana.

Aluevaltuutettu pystyy vaikuttamaan näihinkin tärkeisiin sote-palveluihin.

Kirjoittaja on lahtelainen lähihoitaja ja aluevaaliehdokas (sd.).