Lukijalta | Oikea-aikainen ehkäisevä hoito on mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivälle helpotus

Joka viidennellä nuorella on mielenterveysongelmia ja kolmannes nuorten kuolemansyistä on itsemurhia. Yhä useampi nuori on ajautunut päihdekoukkuun tai syrjäytynyt yhteiskunnasta. Jo nyt monet asiantuntijat ovat huolissaan korona-ajan vaikutuksista lapsiin ja nuoriin.

Nykyisellä Päijät-Hämeen palvelurakenteella ja resursseilla ei hyvinvointialue pysty vastaamaan lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kysyntään. Moni nuori ja hänen perheensä joutuu odottamaan hoitoon pääsyä viikkoja, jopa kuukausia.

Nuorten päihde- ja mielenterveyspalveluita on fyysisesti saatavilla vain Lahdessa. Jotta meillä tulevaisuudessakin riittäisi veronmaksajia, tulisi erityisesti panostaa lasten ja nuorten mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuuteen.

Kuntien sote-keskuksiin tulisi perustaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhteinen walk in -piste, joihin voisi hakeutua ilman ajanvarausta psykiatriselle sairaanhoitajalle. Hoitoa saisi heti ongelmiin, ennen kuin niistä tulee monimutkaisempia ja vaikeammin hoidettavia.

Päihde- ja mielenterveysongelmat kietoutuvat monen nuoren kohdalla yhteen, jolloin niihin tulisi saada hoitoakin samanaikaisesti.

Lääkäri Juha Kemppinen on todennut väitöskirjassaan, että kun jätetään turha asiakkaan lähetteiden kirjoittaminen terveyskeskuslääkäreiltä pois, säästetään työaikaa ja jonot mielenterveyspalveluihin lyhenivät.

Sote-keskuksiin tulisi perustaa mielenterveys- ja päihdepalvelujen yhteinen walk in -piste.

Psykiatrinen hoito sairaalan osastolla on kallista hoitoa. Oikea-aikainen ennalta ehkäisevä hoito on mielenterveys- ja päihdeongelmista kärsivälle sekä hänen läheisilleen helpotus, ja se on myös kustannustehokasta yhteiskunnalle.

Kirjoittaja on kärköläläinen paloinsinööri ja aluevaaliehdokas (sd.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut