Lukijalta | Päättäjillä on vastuu pelastustoimen resurssien riittävyydestä

On ollut mielenkiintoista seurata aluevaalien alla vähäistä ymmärrystä pelastustoimen kokonaisuudesta. On puhuttu ”vapaapalokunnista” ja samalla myös ”ambulanssikuskeista”. Tämä tietämättömyys on loukkaavaa niitä henkilöitä kohtaan, jotka tekevät työtä ensihoidossa tai ovat sitoutuneena sopimuspalokunnan toimintaan.

Pelastustoimen henkilöstö koostuu Suomessa päätoimisesta ammattihenkilöstöstä ja sopimushenkilöstöstä eli sopimuspalokunnista. Esimerkiksi Päijät-Hämeen pelastuslaitoksessa on noin 200 toimessa tai virassa olevaa ammattihenkilöä ja noin 500 sopimuspalokuntalaista, jotka toimivat 21:ssä sopimuspalokunnassa.

Sopimuspalokuntatoiminta ei siis ole pelastustoimen vapaaehtoistoimintaa, vaan palokuntalaiset ovat sitoutuneet sopimuksella tuottamaan sopimuspalokunnan pelastustoimintaan kuuluvat vaativat tehtävät.

Hälytyksiin vastaa usein ensimmäisenä lähin sopimuspalokunta, ja se on esimerkiksi onnettomuuksissa tärkeä ensivastetoiminnan tuottaja, ennen kuin terveydenhuollon ensihoito tulee paikalle.

Sen sijaan vapaehtoiseksi toiminnaksi voidaan katsoa palokuntayhdistyksissä sopimuspalokuntaa tukeva toiminta, esimerkiksi yhdistyksen hallintoon liittyvä työskentely, naistoimikunnat ja nuorisotyö ja niin edelleen. Palokuntayhdistysten vapaaehtoistyöllä on myös sosiaalisesti merkittävä rooli harvaan asutuilla alueilla.

Aluevaalien yhteydessä on laajasti pohdittu sote-alan henkilöstön riittämättömyyttä tulevaisuudessa. Itse näen melkein suurempana ongelmana pelastustoimen henkilöstön riittämättömyyden lähitulevaisuudessa.

Pelastustoimessa ei voida todeta asiakkaalle, että ”meillä on seitsemän päivän palotakuu”.

Pelastustoiminnan ammattihenkilöstöä ei kouluteta riittävästi korjaamaan jo pelkästään eläköityvien poistumasta johtuvaa vajetta, saatikka sitten sopimuspalokuntien henkilöstön riittävyyden varmistaminen, joka kuitenkin lähtökohtaisesti nousee vapaaehtoisuuden pohjalta.

Pelastustoimessa ei voida todeta asiakkaalle, että ”meillä on seitsemän päivän palotakuu”, tai että ”te olette jonossa ja teidän mökkiä tullaan sammuttamaan kyllä tällä viikolla”.

Pelastustoimen merkitys sisäisen turvallisuuden tuottajana on aivan keskeistä kaikille alueen asukkaille. Pidetään yhdessä huolta, että resurssit ovat jatkossa riittävät näiden tärkeiden palveluiden tuottamiseen.

Vastuullisuutta uusilta päättäjiltä! Kiitos niille työnantajille, jotka mahdollistavat henkilöstönsä toiminnan sopimuspalokunnissa.

Kirjoittaja on Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen johtokunnan puheenjohtaja, biolaboratoriolääketieteen maisteri, opetusneuvos ja aluevaaliehdokas (kok.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut