Lukijalta | Pelastustoimi ja sote tarvitsevat uuden alun

Luin Palokuntalainen-lehdestä, että Päijät-Hämeessä on pelastusalaa tuntevia ehdokkaita eri puolueissa peräti 17 henkilöä. Näiden lisäksi näyttää olevan myös muita ehdokkaita, jotka kertovat tuntevansa hyvin pelastustoimea.

Keskustelua pelastusalasta ei kuitenkaan näytä syntyvän. Ennakkoäänestys on jo käynnissä. Pelastusalaa tunteva ehdokas: oletko jo kertonut äänestäjille, miten sinun mielestäsi pelastusalaa tulee kehittää ja mitä kehittämistehtäviä liittyy hyvinvointialueeseen siirtymisessä? Äänestäjien kannalta ei riitä, että kerrot kampanjassasi vain olevasi pelastusalaa tunteva henkilö.

Voisit kertoa, mitä mieltä olet esimerkiksi siitä, että alueellisen pelastustoimen seitsemäntoista vuoden aikana ei olla saatu pelastushenkilöstön työturvallisuus- ja työterveyshuollon asioita kuntoon. Onko ASA-rekisteri (muun muassa myrkyllisille palokaasuille altistuneiden rekisteri) oikeassa käytössä Päijät-Hämeen pelastuslaitoksessa ja onko paljon myrkyllisille palokaasuille altistuneiden henkilöiden pitkäkestoiset työterveystarkastukset järjestetty?

Kalajoen suuresta maastopalosta on tehty kysely, jonka ensimmäisiä tuloksia on jo julkaistu. Yllättävää tuloksissa oli, että puutteita löytyy todella paljon. Sopimuspalokuntalaisten suojavarusteiden puutteiden lisäksi myös ammattihenkilöstön suojavarusteasioissa on puutteita. Tulokset eivät kerro tarkkaan Päijät-Hämeen tilannetta, mutta pelastushenkilöstön työturvallisuus ja työterveyshuolto on saatava kuntoon ennen hyvinvointialueen pelastustoimen aloittamista.

Ei ole hyvä, että päättäjät ja alueen asukkaat luottavat pelastustoimeen tietämättöminä todellisesta tilanteesta ja puutteista. Nyt on korkea aika saada puutteet kuntoon.

Ehdokkaiden – varsinkin pelastusalaa tuntevien – tulisi vaikuttaa pelastustoimen palveluihin alueellamme. Lisäksi aluevaltuuston jäsenen tulee tuntea myös sotea ja selvittää siihen liittyviä kysymyksiä, on opittava uudet asiat. Valtuustotyössä on hallittava koko hyvinvointialueen kokonaisuus.

Pelastushenkilöstön työturvallisuus ja työterveyshuolto on saatava kuntoon ennen hyvinvointialueen pelastustoimen aloittamista.

Isto Kujala

Hyvinvointialueella asukkaiden palveluista ja niiden kehittämisestä täytyy olla kiinnostunut. Pelastustoimi ja sote tarvitsevat uuden, paremman alun hyvinvointialueella.

Kirjoittaja on aluevaaliehdokas (kok.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut