Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Kannetaanko pienen kunnan asukkaiden palveluista huolta?

Hyvinvointialueen käynnistäminen on tärkeä vaihe, koska aluevaltuusto päättää merkittävät palveluverkostoa ja palvelutuotantoa koskevat linjaukset tulevalle toiminnalle. Strategisten sisältöjen muodostaminen ei ole yhdentekevä asia, sillä niihin voidaan vedota tulevissa käytännön ratkaisuissa, joita tehdään asukkaiden palveluja järjesteltäessä. Hyvinvointialue on vastuussa alueen kaikkien asukkaiden hyvinvoinnista.

Erityisen tärkeää on, että palveluverkosta päätettäessä turvataan reuna-alueiden asukkaille välttämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut lähipalveluna. Haja-asutusalueella asuvalle ikääntyneelle asukkaalle ei saa muodostua kohtuuttoman hankalaksi saada yhteys sosiaali- ja terveyspalveluihin. Tietokone ja netinkäyttö eivät ole monelle vanhukselle vielä arkipäivää. Niinpä suora kontakti kasvokkain hoitajan ja lääkärin kanssa on välttämätön, jotta hoitoon liittyvät toimenpiteet voidaan käynnistää viipymättä. Hoitoalan ammattilainen voi tarvittaessa muodostaa etäkontaktin asiantuntijatiimiin, jossa voidaan hakea yhdessä hoitoratkaisua.

Kun arkisten asioiden hoito vaikeutuu ikääntymisen mukanaan tuomien, liikkumiseen tai muistiin liittyvien rajoitteiden vuoksi, on vanhuksille oltava kotona asumisen ohella vaihtoehtoisia palveluasumismuotoja sen mukaan mitä kunkin kunto edellyttää. On myös suotavaa, että vanhusten hoivasijoitukset tehtäisiin mahdollisimman lähelle tuttua oman elinpiirin turvaverkkoa.

Palvelut on voitava myös rahoittaa, eikä hyvinvointialueen talouden tasapainossa pitäminen ole helppo tehtävä. Päättäjät joutuvat pähkäilemään, mitä asioita painotetaan, kun joudutaan sovittamaan yhteen kasvavia palvelutarpeita ja valtiolta saatavia tuloja. Oikeudenmukaista on, että ikääntyneiden ja heikommassa asemassa olevien palvelut tulee ensisijaisesti turvata.

Meneillään on myös valmistelu hyvinvointialueen hallinnon järjestämisestä joko valiokuntamallilla, lautakuntamallilla tai näiden yhdistelmäkin on mahdollinen. Pienten kuntien osalta on vakava huoli siitä, miten päättäjien enemmistö suhtautuu reuna-alueiden asukkaiden palvelutarpeisiin. Aiempi historia ei tältä osin ole ollut aina kovin valoisa. Jos nyt asenteet olisivatkin muuttumassa ja päästäisiin yli vahvempien vallankäytön. Kuulemalla reuna-alueiden asukkaita voidaan paremmin ymmärtää vastuu koko alueen asukkaiden hyvinvoinnista.

Kirjoittaja on kunnallisneuvos, sairaanhoitopiirin johtaja (eläkkeellä) ja aluevaaliehdokas (kesk.).