Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Huolehditaanko muistisairaista ajoissa?

Vuosittain 14 500 henkilöä sairastuu muistisairauteen. Joka kolmas yli 65-vuotiaista ilmoittaa kärsivänsä muistioireista. Muistisairaus kehittyy hiljalleen, sitä voi olla vaikea tunnistaa. Merkittävä osa muistisairauksista jää diagnosoimatta. Yleisin etenevä muistisairaus on Alzheimerin tauti. On selvää, että muistisairaudet tulevat lisääntymään väestön ikääntyessä.

Jos huomaat itsessäsi tai läheisessäsi esimerkiksi päivittäistä toimintaa haittaavien asioiden unohtelua, tapaamisten unohtelua, läheisten nimien unohtelua, kirjoittamisen ja lukemisen vaikeutumista, tutuilta reiteiltä eksymistä ja ajantajun kadottamista on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Yhdestä satunnaisesta tapahtumasta ei kannata vetää johtopäätöksiä, olennaista on kiinnittää huomiota toistuvuuteen. Normaalit ikääntymiseen liittyvät muutokset eivät aiheuta muutoksia arjen toimintakykyyn. Mikäli muisti- ja ajattelutoimintojen ongelmat ovat tavanomaista suurempia tai havaitaan arkea selvästi vaikeuttavia oireita, voi kyse olla etenevästä muistisairaudesta.

Muistisairauteen sairastunut ei välttämättä itse koe toimintakykynsä heikentyneen, eikä kaikilla ole läheisiä, näiden sairauksien tunnistaminen on terveydenhuollon kaikilla tasoilla tärkeää.

Kotihoidon varaan yksin jätetty muistisairas erityisesti kerros- tai rivitalossa on merkittävä turvallisuusuhka. Liedelle unohtunut muoviastia voi aiheuttaa suurpalon tai auki unohtunut vesihana voi aiheuttaa kerrostalossa mittavia vahinkoja. Molemmat esimerkit viime kesältä saman muistisairaan kohdalta.

Alueellamme tarvitaan ikäihmisten kanssa työskenteleviä palvelutaloja merkittävästi lisää. Julkinen sektori ei kykene vastaamaan palvelutalohaasteeseen riittävällä nopeudella.

Ikäinstituutin johtaja Päivi Topo muistuttaa, että soteuudistuksen eräs keskeinen lähtökohta oli väestön ikääntyminen. Peruspalvelut pitää saada toimimaan nykyistä paremmin etenkin iäkkäille. Päättäjien joukossa olisi tärkeää olla myös hyvinkin iäkkäitä.

Ihalainen on aluevaaliehdokas (kd.)