Pääkirjoitus Marin otti taas koronaohjat omiin käsiinsä

Yhä useammat tahot ovat viime viikkoina vaatineet pääministeri Sanna Marinia (sd.) palaamaan hallituksen koronapolitiikan johtajaksi viruksen omikronmuunnoksen kaataessa suomalaisia sairasvuoteelle ennätysmäärin. Tämänsuuntaisia puheenvuoroja on esitetty myös hallituksen omista riveistä, ja ne ovat kummunneet kasvavasta tyytymättömyydestä perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun (sd.) paikoin hyvin kyseenalaisiin menettelytapoihin hallituksen uuden koronaryhmän puheenjohtajana.

Marin on julkisuudessa torjunut toistuvasti nämä vaatimukset ja korostanut keskittyvänsä johtamaan koko hallituksen työskentelyä. Viimeksi hän sanoi näin MTV Uutisten vaalitentissä tiistai-iltana. Puheet taitavat silti olla vain puheita, sillä käytännössä Marin näyttää jo ottaneen hallituksen koronapolitiikan ohjakset takaisin omiin käsiinsä. Tuorein osoitus tästä saatiin tiistaina hallituksen neuvoteltua koronatilanteesta ja sen edellyttämistä toimista pitkin päivää ennen illan vaalitenttiä.

Marin johti puhetta itse koolle kutsumassaan kokouksessa ja valotti sen jälkeen medialle neuvonpidon sisältöä. Pääministerin ulosanti oli tuttuun tapaan niin selkeää, että harva kuulija taisi tällä kertaa jäädä ihmettelemään, mitä hallitus sai istunnossaan aikaiseksi.

Marin oli etukäteen perustellut aktivoitumistaan tuntemallaan tarpeella päivittää hallituksen koronastrategia muuttuneen tilanteen mukaiseksi. Strategia on koko hallituksen asia, joten tiistaiksi paikalle kutsuttiin nekin ministerit, jotka eivät istu koronaryhmässä. Tämä sai näyttämään luontevalta, että kokousta johti pääministeri eikä koronaministeri.

Itse strategia jäi strategiakokouksessa taka-alalle.

Itse strategia jäi tosin strategiakokoukseksi markkinoidussa tilaisuudessa taka-alalle. Hallitus jatkaa sen päivittämistä kaksi seuraavaa viikkoa, missä ajassa saavutettaneen myös tämänkertainen tartuntahuippu. Siihen asti ja pari viikkoa sen jälkeenkin tarvitaan vielä hallituksen mielestä nykyisiä varsin kattavia rajoituksia. Tiukoilla rajoituksilla madalletaan sairaalakuormituksen huippua, joskin THL on varoittanut menemästä tässä liiallisuuksiin, jotta epidemia ei pitkity liikaa.

Hallitus otti THL:n neuvosta onkeensa sen verran, että se perui suosituksensa lapsiin ja nuoriin kohdistuvista rajoituksista. Perumisen käytännön vaikutukset jäävät tosin vähäisiksi, sillä alueelliset viranomaiset eivät ole juuri noudattaneet perhe- ja peruspalveluministeri Kiurun suusta kuultua aiempaa suositusta, joka oli ristiriidassa hallituksen omienkin linjausten kanssa. Yhtä kuolleeksi kirjaimeksi ovat toistaiseksi jääneet myös hallituksen arkielämälle vieraat suositukset koululaisten testaamista ja karanteeneista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut