Lukijalta | Kaikki kädet työllistettävä palvelujen tuottamiseksi

Hyvinvointialueen hallinnon ja palvelujen organisoinnissa tulee lähteä siitä perusajatuksesta, että panostetaan ensisijaisesti asiakasta hoitaviin tehtäviin ja pyritään tekemään hallinnosta mahdollisimman ohut. Verrattuna yksityispuolen toimijoihin, julkisen sosiaali- ja terveystoimen hallinto on huomattavan moniportainen ja laaja.

Nyt uutta aluehallintoa rakennettaessa tulee ”portaikon” hoitajasta aluehallinnon pääjohtajaan olla mahdollisimman lyhyt. Alueorganisaatiossa tulee kiinnittää huomiota myös johtamiseen ja käyttöön tulee ottaa hyväksi havaitut metodit, joissa koko työyhteisö on aidosti mukana kehittämässä palveluja.

Asiakaspalautteen jatkuva seuraaminen ja kehittäminen ovat lähtökohtana hyvään asiakaslähtöiseen palveluun. Johtajalla pitää olla hyvät valmiudet toimia johtajana ja hänellä tulee olla siihen tarvittava koulutus.

Palvelutarpeen kasvaessa toimintatavat vääjäämättä muuttuvat väestön ikääntymisen johdosta. Digipalvelujen osuus tulee kasvamaan, ja entistä isompi osuus väestöstä ottaa ne käyttöön. Tämä myös vapauttaa resursseja fyysiseen asiakaspalveluun.

Meidän pitää vastuullisesti huolehtia myös niiden ikäihmisten hoitoon pääsystä ja terveys- ja sosiaalipalvelujen asioinnista, jotka eivät osaa digipalveluja käyttää tai joilla ei ole laitteita niiden käyttöön.

Tässä asiassa korostuisi mielestäni vahvasti yhteisöllisyys, eli pitäisi löytää mahdollisimman monelle vanhukselle tukihenkilö, joka pystyisi asioimaan vanhuksen puolesta myös digitaalisissa palveluissa. Siten esimerkiksi reseptin uusinta kävisi nopeasti ilman turhaa käyntiä sote-keskuksessa. Digipalvelujen käytön opastukseen tulee myös varata resursseja.

Julkisen toimijan ohella tulee niin yksityiset kuin järjestötkin ottaa mukaan palvelujen tuotantoon.

Resurssien ja työvoiman näkökulmasta täytyisi niin sanotusti ”kaikki kädet” työllistää. Eli julkisen toimijan ohella tulee niin yksityiset kuin järjestötkin ottaa mukaan palvelujen tuotantoon. Palvelusetelin käyttöä tulee myös reilusti laajentaa.

Vain näin toimien voimme taata nopean hoitoon pääsyn ja laadukkaat palvelut kaikille Päijät-Hämeen asukkaille. Myös kaikissa Päijät-Hämeen kunnissa tulee olla ainakin perustason sote-keskus. Näin turvaamme lähipalvelut.

Kirjoittaja on matkailuyrittäjä ja aluevaaliehdokas (kok.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut