Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Työn imun kautta alueiden kärkeen – tavoitteeksi työolot, jotka mahdollistavat laadukkaan työn tekemisen ilman liiallista kuormitusta

Olen miettinyt tulevan hyvinvointialueemme henkilöstöä, heidän jaksamistaan ja hyvinvointia, eritoten halua mennä töihin eli työn imua, jota edistävät erilaiset työhön liittyvät voimavarat. Työntekijän onnistumiset synnyttävät halua tehdä työ hyvin.

Toimivat sote-palvelumme eivät toteudu ilman osaavaa ja hyvinvoivaa henkilöstöä. Sote-ammattilaiset ovat venyneet jo nyt erityisesti koronasta johtuen jaksamisensa äärirajoille muuttuvissa ja poikkeuksellisissa työoloissa.

Tulevien päättäjien täytyy ottaa huomioon muutoksessa erityisesti seuraavia tekijöitä. Tärkeimmäksi niistä nostan henkilöstön äänen kuuluvuuden sote-uudistuksessa.

Hyvinvointialueille tulee myös luoda työolot, jotka aidosti mahdollistavat laadukkaan työn tekemisen ilman liiallista kuormitusta. Johtamista tulee kehittää ja huolehtia siitä, että hyvinvointialueiden työntekijöillä on mahdollisuus vaikuttaa omaan työhönsä ja sen kehittämiseen.

Ihmisten yksilölliset elämäntilanteet tulee huomioida niin henkilöstöpolitiikassa kuin työterveydessäkin aiempaa paremmin. Työturvallisuuslaki edellyttää työnantajan selvittävän riittävän järjestelmällisesti työstä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät, eli myös työn kuormitustekijät.

Työnantajan on selvitettävä kuormittumisen syyt, tarvittaessa käytettävä työterveyshuoltoa asiantuntijana syiden selvittämiseksi ja ryhdyttävä toimiin työkuormituksen vähentämiseksi käytettävissään olevin keinoin.

Tulee tarjota oppisopimuspaikkoja ja muita työssäoppimisen mahdollisuuksia nuorille ja aikuisille.

Sote-alan ammattilaisilla täytyy olla mahdollisuus kehittää osaamistaan työuran aikana. Hyvinvointialueilla tulee panostaa lisä- ja täydennyskoulutukseen kaikkien henkilöstöryhmien osalta ja esimerkiksi tarjota halukkaille mahdollisuuksia työkiertoon. Työnohjaukseen täytyy kiinnittää huomiota työn kuormittavuuden keventämiseksi.

Aluevaltuutettujen on toimittava myös sen puolesta, että eri työnantajilta siirtyvän henkilöstön palkkaharmonisointi toteutetaan avoimella ja reilulla tavalla yhteistyössä henkilöstön kanssa. Palkkaharmonisointi tulee toteuttaa lain mukaan nostamalla alemmat palkat vähitellen ylempien tasolle.

Sote-alojen henkilöstöpula on todellinen, ja siihen on tartuttava määrätietoisesti. Hyvinvointialueilla tulee tarjota oppisopimuspaikkoja ja muita työssäoppimisen mahdollisuuksia nuorille ja aikuisille, sekä turvata riittävä määrä opiskelupaikkoja alan opintoihin. Lisäksi alueilla tulee huolehtia henkilöstömitoitusten toteutumisesta.

Yksi sote-uudistuksen keskeinen tavoite on toiminnan tehostaminen ja kustannusten kasvun hillintä. On tärkeää, että uudistus toteutetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla, eikä toiminnan tehostaminen saa tapahtua ammattilaisten hyvinvoinnin ja jaksamisen kustannuksella.

Päinvastoin tulee varmistaa, että hyvinvointialueilla huolehditaan myös henkilöstön hyvinvoinnista.

Kirjoittaja on hollolalainen kunnanvaltuutettu, ylitarkastaja (työsuojelu) ja aluevaaliehdokas (sd.).