Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n vaalikone on nyt auki – löydä oma ehdokkaasi

Lukijalta | Jonot lääkäriin ovat nyt hmisten puhelimissa

Lahdessa tuottaa kaupunkilaisten tarvitsemia sotepalveluja Mehiläinen oy ja sen omistama Harjun Terveys oy. Lahdessa käytiin palvelujen tuottajasta hintakilpailu, jonka voitti Mehiläinen. Kilpailtaessa palvelujen tuottajasta Mehiläinen arvosteli voimakkaasti julkisella puolella tuotettujen palveluiden pitkiä hoitojonoja, saannin kestoa ja jäykkää moniasteista byrokratiaa.

Omaa toimintaansa se kuvasi ketteräksi ja laadukkaaksi. Jonotus loppuu ja lääkäriin pääsee helposti ja ketterästi. Miten on nyt? Jonoja ei näy, mutta ei näy lääkäriäkään, jonot ovat nyt ihmisten puhelimissa ja joidenkin digiosaajien alustoissa.

Henkilökohtainen tapaaminen lääkärin kanssa on melko vaikeaa, diagnoosin tekee joko sairaanhoitaja tai fysioterapeutti. Mehiläisen etua ajavat terveyskeskusten lopettamiset veivät nyt perään huudetut lähipalvelut pois lähiöistä. Se oli kannattavaa vain Mehiläiselle. Miksi silloiset kaupunginvaltuutetut päätyivät tähän ratkaisuun?

Vaalikoneissa kysytään sote-palveluista, kummanko valitset, "toimivan" vai "sijainnin". Minä vastaan että pitää olla toimiva sijainti. Sitä olivat lopetetut kolme terveyskeskusta, Ahtiala, Paavola ja Laune. Seuraako Lahti ollenkaan, onko Mehiläisen toiminta lainkaan sitä mitä sopimuksessa lukee, vai onko Lahti näin sopinut?

Kokoomus sanoo: ”emme sijoita seiniin vaan palveluihin”. Siinä se puhuu totta, mutta miten tuottaa sote-palveluja ilman seiniä? En tiedä miten voi tehdä arviota potilaan hoidon tarpeesta, jos ei ole seiniä ympärillä. Kokoomuskin sen tietää, mutta toimii toisin, menee julkisin varoin rakennettuihin ”seiniin”. Näitä seiniä on onneksi Lahdessa aikoinaan verovaroin rakennettu, ei niitä tarvita lisää. Niiden seinien sisällä kokoomuksenkin suosimat yksityiset palvelujen tuottajat voitokasta palelujen tuottamista harrastavat. Ei siinä sinänsä mitään pahaa ole, että yksityinen puoli olisi tukemassa julkisen puolen johdolla näitä kaupunkimme tuottamia palveluita. Mutta julkisin varoin rakennettujen seinien käytöstä yksityisen puolen kuuluu maksaa niistä markkinoilla käypä vuokra.

Kirjoittaja on lahtelainen aluevaaliehdokas (ps.).