Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sote-rakennukset tulee rakentaa kestävän kehityksen mukaisesti

Rakennusalan ammattilaisena kaksikymmentä vuotta toimineena tiedän, että hyvät sote-rakennusten rakenteet ovat myös pohja toimivalle sote-järjestelmälle. Rakennusten tulee olla homeettomia, asbestittomia, kosteusvauriottomia ja hajuttomia.

Mielestäni on hyvä, että nykyään suositaan terveellistä rakentamista. On liian kallista, että esimerkiksi sairaala tai päiväkoti alkaa sortua tai saada kosteusvaurioita heti rakentamisen jälkeen. Näitäkin ikäviä esimerkkejä rakentamisesta ja saneeraamisesta löytyy. Kuten jo klassikoksi muodostunut satu kolmen pienen porsaan talon rakentamisesta kertoo, heinän korsista tai risuista ei saa kestävää taloa, vaan kunnon talo tulee rakentaa tiilistä ja kalliolle.

Kestävän kehityksen mukaisia rakennusmateriaaleja on nykyään runsas valikoima. Markkinoilta on saatavilla myrkyttömiä ja lyijyttömiä maaleja sekä kierrätettyä rakennusmateriaalia.

Sote-rakennuksissa on rakenteiden oltava hyvin äänieristettyjä ja allergiatestattuja. Materiaalien tulee olla myös turvallisia, koska erityisesti erityisryhmien hoitaminen vaatii erityisen kestäviä ja turvallisuustarkastettuja materiaaleja. Kestävän kehityksen mukaisista materiaaleista löytyy myös näihin erityistarkoituksiin tarkoitettuja turvallisia materiaaleja yllin kyllin.

Entä kustannustehokkuus? Ovatko kestävän kehityksen mukaiset rakennusmateriaalit sitten kalliimpia kuin niin sanotut vanhan koulukunnan mukaiset rakennus- ja saneerausmateriaalit?

Tänä päivänä julkisen sektorin kaikki materiaalihankinnat tulee kilpailuttaa. Tämä vie enemmän aikaa kuin aikaisemmin, koska materiaalien valintakriteereinä on ilmastonmuutoksen, päästöjen ja hiilijalanjälkien mittaamisen aikana myös kestävä kehitys materiaalin hinnan lisäksi. Itselleni on tullut tietoon, että kestävän kehityksen mukaiset rakennus- ja saneerausmateriaalit eivät ole välttämättä sen kalliimpia kuin entiset, ei kestävän kehityksen mukaiset materiaalit.

Kirjoittaja on rakennusmestari, insinööriopiskelija ja aluevaaliehdokas (vihr.).