Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia harrastaa seksiä pitää parantaa

Näppiksessä (ESS 14.1.) oli kirjoitus siitä, miten myös ”vammaisten seksiongelmien” ratkaisemista on alettava rahoittaa nyt, kun ollaan saamassa ilmainen ehkäisy alle 20-vuotiaille. Vaikka näppisviestin kirjoitusmuoto ei ollut ihan paras, siihen liittyy vähän negatiivisen tulkinnan vaaraa, niin olen samaa mieltä.

Kaikilla aikuisilla pitää olla oikeus voida harrastaa seksiä toisen suostumuksen antaneen aikuisen kanssa. Vammaisilta tämä ihmisoikeus usein puuttuu, sillä yhteiskunta pitää edelleen vammaisten seksuaalisuutta tabuna aiheena, ja luokittelee siksi mielellään virheellisesti vammaiset pelkiksi puutarhatontuiksi.

Avustetun seksin pitää olla mahdollista, ja siihenkin pitää näin ollen muistaa varata resursseja. Avustetussa seksissä suostumuksensa antanut avustaja auttaa vaihtamaan asentoja, ojentaa välineitä, operoi esimerkiksi nostureita, joilla autetaan pääsemään sänkyyn, tai muuten vain auttaa sivusta itse aktiin sekaantumatta.