Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Turvaverkoissa ihmisen kokoisia aukkoja – Aiotteko, aluevaltuutetut, auttaa näitä ihmisiä jotenkin?

Hyvät aluevaaliehdokkaat ja erityisesti te, jotka pääsette aluevaltuustoon! Oletteko tietoisia siitä, että nykypalveluissa on ihmisen mentäviä aukkoja, joista ihminen putoaa pohjattomaan syvyyteen, jossa on enää vain hauta odottamassa.

On paljon ihmisiä, joita tämä nettiyhteyksiin ja puhelinyhteyksiin perustuva palvelujärjestelmä ei enää palvele lainkaan. Kohta kaikki sosiaali- ja terveystukitoiminnot vaativat ihmiseltä, että hänellä on toimivat nettiyhteydet, joko omalla tietokoneella tai älypuhelimella, ja että hän osaa niitä käyttää.

Suomessa satojen tuhansien terveydenhoitomaksut ovat ulosotossa – soivatko teillä hälytyskellot tämän johdosta? Kertooko se teille mitään?

Monilla ihmisillä ei ole nettiyhteydellä varustettua tietokonetta eikä älypuhelinta. Heidän luottotietonsa ovat menneet, ja sellaisia ihmisiä on satoja tuhansia tässä maassa – heitäkin.

He eivät saa enää niitä normaalinettiyhteyksiä eivätkä puhelinliittymiä, vaan heidän on oikeasti tyytyminen prepaid-liittymiin ja silloinkin vain ajoittain, jos rahaa sattuu olemaan sen kympin verran olemaan, jonka tuollainen etukäteen maksettu puhelinliittymä maksaa. Heillä on halvin kapula, jolla voi soittaa ja lähettää tekstiviestejä.

Entä ihmiset, jotka eivät jaksa, osaa tai kykene opettelemaan nettiyhteyksien monimutkaisia käytäntöjä, vaikka heillä olisikin laitteet?

Kukaan ei ajattele, menikö jotain pieleen tässä hoitoketjussa.

Syitä on lukemattomia: vanhusten dementia, masennuksen, ahdistuksen ja kertakaikkisen jaksamattomuuden tila, jossa ei ole enää voimia edes avata saapuvia kirjeitä, laskuja, ulosoton lähettämiä kirjeitä, muita selvityspyyntöjä, joita voi tulla Kelalta, työttömyystukiasioita hoitavilta viranomaisilta, sosiaalitoimelta ynnä muilta tahoilta.

Kirjeet ovat siinä epämääräisessä sekasotkussa, joka kodissa vallitsee. Osa postista katoaa roskien mukana roskikseen avaamattomana.

Kaikki eivät jaksa hoitaa asioitaan, eivät jaksa hakea tukia, jotka heille kuuluisivat, kun voimia ei ole, eikä ole kykyäkään tässä yhä monimutkaistuvassa Internet-maailmassa, jossa tavallinen ihminenkin monesti tuskailee netin kanssa, että miten tämä asia hoituu.

He eivät jaksa tai voikaan varata hammaslääkäri- tai lääkäriaikoja, koska perinteistä tapaa varata aikoja ei ole enää olemassakaan. Ei voi mennä johonkin aikaan varaamaan ja virkailija auttaa niissä asioissa.

Hampaat käytännössä reikiintyvät suussa, suuria paloja irtoaa reikiintyneistä hampaista; eivät he kovassa kuumeessa saa lääkäriin yhteyttä, vaan ovat kotona vuoteessa ja jos sitten tarvitsevat ambulanssin, on saatava naapuri tilaamaan se.

Jotkut heistä ovat saaneet päätöksen sosiaaliohjauksen palveluista, mutta ei tuo sosiaaliohjaaja ota yhteyttä asiakkaaseen, joka ei itse jaksa, eikä hänellä ole siihen enää välineitäkään välttämättä.

Niinpä tuo asiakas saa ihan rauhassa pudota kaikkien sosiaali- ja terveyspalveluiden turvaverkkojen läpi, jossa häätö on se viimeinen raskas pisara, josta päädytään itsemurhaan.

Toinen vaihtoehto on se, että nuo hoitamattomat sairaudet aiheuttavat niin vakavia komplikaatioita, että ihminen kuolee, eikä häntä enää sairaalassakaan kyetä pelastamaan.

Jotkut vanhukset ovat kotona ja saavat palveluita kotiin, käydään katsomassa päivittäin, työntekijä huikkaa ovelta: ”Onko kaikki hyvin?” Vanhus vastaa: ”On, kaikki on hyvin.”

No heippa, ja työntekijä lähtee ja vanhus jää edelleen siihen kuoleman virran tilaan, jossa häntä ei oikeasti enää mikään kiinnosta, mutta tuosta masennuksesta ja ahdistuksesta ei kukaan koskaan kysy, eikä hän saa siihen hoitoa tai lääkkeitä.

Pian vanhus siirretään johonkin laitokseen, jossa hän saa kuolla rauhassa, ja niin tapahtuu. Kukaan ei ajattele, menikö jotain pieleen tässä hoitoketjussa.

Aiotteko aluevaltuutetut tehdä jotain oikeasti näiden ihmisten auttamiseksi?

Kirjoittaja on lahtelainen.