Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Onko vammaiset unohdettu sote-keskustelussa?

Tämä on kysymys, johon olen saanut vastata useamman kerran. Kysymys nousee siitä, ettei kovinkaan moni aluevaaliehdokas ole vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien asioita kampanjassaan esille nostanut.

Asia koetaan ehkä marginaaliseksi, toisaalta puhutaan myös ihmisryhmästä, jolle oma edunvalvonta ja oikeuksien ajaminen voi olla haasteellista. Juuri tästä syystä asioita tulisikin nostaa esiin meidän, jotka siihen kykenemme.

Kun tutustuu kehitysvammaisten tukiliiton aluevaalitavoitteisiin, tuntuu päätavoite asialta, minkä pitäisi olla itsestään selvää; että aluevaaleissa valittavat päättäjät huomioivat kehitysvammaiset ja vastaavaa tukea tarvitsevat ihmiset perheineen, kun hyvinvointialueiden toiminnasta ja taloudesta päätetään.

Ei ole paljon pyydetty.

Kehitysvammaisten erityishuollosta vastaavat erityishuoltopiirit puretaan osana sote-uudistusta sekä vammaislainsäädännön uudistusta. Meidän tulee varmistaa, että jatkossakin on tarjolla riittävää monialaista erityisosaamista ja että tarvittavat palvelut ovat myös saavutettavissa.

Huolehditaan siitä, että tukea tarvitsevat ihmiset otetaan huomioon palveluiden järjestämistavoissa. Turvataan vammaisten ja muiden tukea tarvitsevien osallisuus- ja vaikuttamismahdollisuus.

Ei ole kenenkään etu, että omaiset uupuvat.

Hyödynnetään tässäkin työssä järjestöjä. Niistä löytyy merkittävä määrä osaamista ja laaja ammattilaisten kirjo. Hyvin usein myös vertaistukitoiminta on järjestöjen järjestämää.

Tuetaan perheitä osana tätä kokonaisuutta. Helpotetaan asioiden hoitamista ja kevennetään taakkaa, jota moni vammaisen tai muulla tavalla erityistarpeisen omainen kokee ja joutuu läpikäymään. Ei ole kenenkään etu, että omaiset uupuvat hakemusrumban alle.

Vammaiset ja erityistarpeita omaavat ovat sosiaali- ja terveyspalveluista puhuttaessa merkittävä asiakasryhmä. Ei siis jätetä heitä keskustelun ulkopuolelle. Ja muistetaan olla äänenä myös niille, joilla ei ehkä omaa ääntä ole.

Kirjoittaja on erityislapsen vanhempi, sosionomiopiskelija ja aluevaaliehdokas (sd.).