Lukijalta: Virheellistä tietoa Lahden eteläisen ohitien päätöksistä

Ilkka Viljanen

Vihreän puolueen aktiivi Eeva Rautamäki kirjoitti ESS:n mielipidepalstalla (12.1.2022) allekirjoittaneen ja Lahden Kokoomuksen roolista 2000-luvun alkuvuosina koskien eteläistä kehätietä.

Kirjoitus sisälsi niin paljon vääriä väittämiä, jopa totuuden vastaisuutta, että olen pakotettu oikaisemaan paria kohtaa. Eeva Rautamäen puolustukseksi pitää sanoa, että onneksi hän käyttää ilmaisuja ”mielestäni löytyy” ja ”jos oikein muistan”. Minä muistan, koska olen tehnyt tarkkoja päiväkirjoja vuodesta 2002 alkaen.

Eteläisen kehätien Launeen linjausta ajoivat virallisesti Lahden kaupunki, Hollolan kunta, silloinen valtion tielaitos (Ely). Heillä oli siihen viranhaltijarooli. Launeen linjausta kannattivat monet puolueet ja järjestöt, muun muassa päijäthämäläinen elinkeinoelämä etujärjestöjensä kautta.

Yksittäisten kaupparyhmien kanssa en kaupunginvaltuuston puheenjohtajana enkä kansanedustajana käynyt ainuttakaan keskustelua. Sen sijaan tunnustan syyllisyyteni Uudenmaankadun muuttamiseen nelikaistaiseksi.

Sain ajettua korvamerkityn rahan valtionbudjettiin kansanedustajana, ja se tehtiin yhteistyössä OK Hämeenmaan kanssa. Hämeenmaa osallistui liittymien kustannuksiin.

Sitten olennaisin asia. Eeva Rautamäki kirjoitti, että Renkomäen linjaus voitti kaksi kertaa, mutta se ei kelvannut kokoomukselle. Totta – Lahden valtuusto muun muassa antoi kantansa maakuntakaavaan.

Minä muistan, koska olen tehnyt tarkkoja päiväkirjoja vuodesta 2002 alkaen.

Ratkaisevassa roolissa oli ympäristöministeriö, joka vahvistaa maakuntakaavan, missä esitettiin Renkomäen linjausta. Ministeriö ei hyväksynyt Päijät-Hämeen maakuntakaavaa siltä osin, kun siinä oli merkitty kehätie Renkomäkeen.

Ympäristöministeriön hylkäys tapahtui kaksi kertaa, ja molemmilla kerroilla ympäristöministerinä toimi vihreän puolueen ministeri. Tämä olennaisuus ei tule vihreän aktiivin Eeva Rautamäen kirjoituksessa esiin.

Renkomäen linjaus ei ollut koskaan realistinen vaihtoehto kehätielle, vaikka sitä ajoivat osa lahtelaisista kansanedustajista ja Launeen aktiiviset asukkaat. Viivytys tosin onnistui parikymmentä vuotta, mutta en ikinä epäillyt, etteikö kehätie yhtenä päivänä Launeelle tulisi.

Kehätien valmistuminen eteläiseen Lahteen olisi oman ilotulituksensa ansainnut. Rautamäen kirjoitus vahvisti ajatuksiani, joita toin vihreästä puolueesta esiin jo marraskuussa.

Kirjoittaja on Asikkalan kunnanhallituksen puheenjohtaja, aluevaaliehdokas (kok.).

Kommentoi