Lukijalta | Miten pojat löytävät paikkansa yhteiskunnassa?

Miehistä sanotaan, että olemme ikuisia poikia. Se ei tarkoita, ettemme ottaisi vastuuta itsestämme ja lähimmäisistä, vaan että iloinen pieni pilke silmäkulmassa säilyisi koko elämän ajan.

On vain kahdenlaisia miehiä: niitä, jotka luulevat olevansa miehiä ja niitä, jotka eivät edes luule.

Nuorten miesten syrjäytyminen yhteiskunnasta on erittäin vakava ongelma ja erityisesti täällä Päijät-Hämeessä, mistä saimme lukea maanantain Itä-Häme-lehdestä. Hienoa, että asia on otettu esille ja sille on paljon tehtykin, mutta myös uusia toimintatapoja tarvitaan.

Valitettavan moni poika kokee jo koulussa tai päiväkodissa olevansa huonompi kuin toiset. Pojat kehittyvät hitaammin kuin tytöt, varsinkin verbaalisesti, ja huonommuuden kokemus voi helposti muodostua osaksi identiteettiä.

Kodin ulkopuolella miehiä on valitettavan vähän poikien kasvun tukena ja usein mies puuttuu myös kotoa. Koulunkäynti on usealle toiminnalliselle pojalle liian teoriapainotteinen, hänen mahdolliset motoriset taitonsa eivät pääse esiin. Ammatillinen koulutus korjaa jonkun verran tätä, mutta joskus se on jo myöhäistä.

Poikia kiehtoo jännitys ja toiminta, siksi pelimaailma vie monen pojan mennessään. Koukuttavat pelit ovat rikastuttaneet muutamia suomalaisia pelintekijöitä, mutta liian moni kaveri on tätä kautta syrjäytynyt monella tapaa.

Nuorta miestä ja poikaa voidaan näissäkin ongelmissa tukea luottamuksellisen suhteen rakentamisella.

Syrjäytynyt kadottaa suhteen itseensä ja hänellä on vaikeuksia miltei aina lähisuhteissaan. Silloin on mentävä vierelle ja saatava hänet luottamaan tukijaansa, joka ei vaikeuksia ja vastuksia hätkähdä.

Kun syrjäytyminen on jatkunut pitkään, myös muutokset vaativat aikaa ja takapakkeja tulee. Syrjäytymisvaaraan joutuneille tulisi osoittaa lähityöntekijä, joka on arjen keskellä rakentamassa polkua kohti osallisuutta yhteiskuntaan.

Luottamuksellisen suhteen rakentamiseksi tarvitaan nuoren miehen kuuntelua ja hänen hyväksymistään unohtamatta yhteiskunnan sääntöjä.

Tarvitaan luovia ratkaisuja, jotta hänen joitakin toiveitaankin voidaan toteuttaa.

Olen ajellut tuhansia kilometrejä erään nuoren kanssa erilaisissa urheilutapahtumissa, koska ne olivat hänelle tärkeitä. Automatkat olivat erinomainen paikka jutella elämän suurista kysymyksistä.

Tämä oli yksi luova työkalu suhteen muodostamiseen ja tänä päivänä tämä nuori mies on työelämässä täysillä mukana.

Minulla on 40 vuoden kokemus lastensuojelu- ja päihdetyöstä.

Toivottavasti uusi hyvinvointialue osaa vastata nuorten miesten syrjäytymiseen. Kaikki toimivat ratkaisut eivät ole välttämättä kalliita, mutta jos näihin haasteisiin ei pystytä vastaamaan, niin se vasta kallista on, niin yhteiskunnan, kuin yksilön kannalta.

Rakennetaan yhdessä hieno Päijät-Häme, jossa on kiva asua, toimia ja missä jokainen saa hyvää palvelua!

Kirjoittaja on aluevaaliehdokas (kd.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut