Lukijalta | Hyvinvointialueilla päätetään myös asukkaiden suun terveydestä

Aluevaaleissa on kyse ihmisten arkeen ja hyvinvointiin vaikuttavista palveluista. Kaikilla hyvinvointialueiden asukkailla on oikeus saada tarvitsemansa suun terveydenhuollon perus- ja erikoistason palvelut läpi elämän.

Suun terveydenhoito on tärkeä lähipalvelu, joka lisää ihmisten terveyttä ja hyvinvointia.

Uusilla hyvinvointialueilla tarvitaan lisää resursseja suun terveydenhuollon palveluihin. Suun terveyden hoitovelka on kasvanut korona-aikana noin 1,3 miljoonalla potilaskäynnillä. Palveluihin tulee investoida nyt, jotta hampaiden ja suun sairaudet eivät ehdi edetä.

Suun krooniset infektiot ovat myös yhteydessä moniin kansantauteihin, kuten sydän- ja verisuonisairauksiin, diabetekseen ja syöpiin.

Joka vuosi noin kolme miljoonaa suomalaista käyttää suun terveydenhuollon palveluita. Aikuisväestöstä noin puolet saa hoitoa terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla.

Palvelujen tuottamiseen ja koronapandemian pidentämien hoitojonojen purkamiseen tarvitaan sekä julkista että yksityistä sektoria ja toimivaa yhteistyötä niiden välillä.

Osaavat ja hyvinvoivat ammattilaiset takaavat hyvinvointialueilla laadukkaat palvelut. Suun terveydenhuollon ammattilaiset voivat keskittyä potilaiden hyvään hoitoon, kun resurssit, työhyvinvointi ja johtaminen ovat uusissa sote-organisaatioissa kunnossa.

On tärkeää, että hyvinvointialueiden henkilöstö otetaan mukaan muutosten suunnitteluun ja toteutukseen.

Hyvä suunterveys on osa kansanterveyttä, ennaltaehkäisyä ja syrjäytymisen torjuntaa. Riittävät, laadukkaat ja oikea-aikaiset palvelut tuovat alueille ja asukkaille sekä terveyttä että kustannussäästöjä.

Kirjoittajat ovat Lahden Hammaslääkäriseuran hallituksen jäseniä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut