Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Opiskeluhuoltoa kehitetään osana alueuudistusta – palveluja tulee järjestää koulujen tiloissa ja lähellä opiskelijoita

Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologipalvelujen siirtyminen hyvinvointialueille on herättänyt monenlaisia huolenaiheita jo valmistelun alkumetreillä. Erityisesti kunnat ja niiden opetuspalvelut ovat nostaneet näitä huolia esille.

Kysymyksiä on noussut varsinkin siitä, etääntyvätkö palvelut pois kouluilta ja oppilaitoksilta ja väheneekö oppilas- ja opiskelijahuollossa toteutettava yhteisöllinen työ uudistuksen myötä.

Opiskeluhuolto on monella alueella vain pieni osa laajaa sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimea koskevaa muutosta, mikä ei ole ymmärrettävästi hälventänyt muutokseen liittyvää epävarmuutta.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan sekä sivistysvaliokunnan kannanotot antavat selkeät suuntaviivat alueelliselle valmistelulle: Opiskeluhuollon kuraattori- ja psykologityö on luonteeltaan ennaltaehkäisevää ja yhteisöllistä. Näitä palveluja tulee järjestää koulujen ja oppilaitosten tiloissa lähellä oppilaita ja opiskelijoita.

Opiskeluhuolto on lapsille, nuorille ja perheille hyvin tärkeä palvelu, ja sen muutokset edellyttävät huolellista valmistelua. Kun kehitämme palveluita pitkäjänteisesti ja kokonaisvaltaisesti, voimme vähentää korjaavan työn tarpeita, inhimillistä kärsimystä ja taloudellista kuormaa. Opiskeluhuolto ei saa jäädä myöskään irralliseksi osaksi, kun kehitämme uusia sote- ja perhekeskuksia.

Valmistelutyössä täytyy huomioida oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin kirjatut opiskeluhuollon tehtävät hyvinvoinnin, terveyden ja oppimisen edistämisessä. Uudistus tarjoaa meille tilaisuuden kehittää opiskeluhuoltoon kuuluvia koulu- ja opiskeluterveydenhuollon sekä koulukuraattori- ja -psykologipalveluja yhtenä kokonaisuutena.

Opiskeluhuolto ei saa jäädä irralliseksi osaksi, kun kehitämme uusia sote- ja perhekeskuksia.

Yhteistyö myös koulutuksen järjestäjien kanssa on välttämätöntä, jotta opiskeluhuolto ja opetussuunnitelmatyö muodostavat eheän ja toisiaan tukevan toiminnallisen kokonaisuuden.

Monilla alueilla täytyy hyvinvointialueiden valmisteluvaiheessa tehdä mittava työ, kun toimintaa sovitetaan yhteen ja toimintatapoja yhtenäistetään. Opiskeluhuollon käytännön järjestelyt voivat poiketa kuntien välillä paljon jo pelkästään kuntien koosta johtuen. Valmisteluun tuo oman lisämausteensa se, että samanaikaisesti oppilas- ja opiskelijahuoltolakiin on esitetty muutoksia.

Kaikesta valmistelutyön moninaisuudesta ja vaikeuskertoimesta huolimatta tavoitteet pitää asettaa riittävän kunnianhimoisiksi. Emme voi tyytyä varmistamaan, että palvelut sujuvat vuodenvaihteessa 2022–2023, vaan meidän täytyy käyttää tämä hyvinvointialueen valmisteluaika siten, että kehitämme opiskeluhuoltoa kokonaisuudessaan ja saamme sen liitettyä aidosti osaksi muita lasten ja nuorten palveluita.

Työ on välttämätöntä tehdä yhdessä siirtyvän henkilökunnan ja kuntien sivistystoimien johdon kanssa. Vuoropuhelun on ollut tarpeen olla tiivistä jo valmistelun alusta alkaen. Emme voi unohtaa myöskään yksityisiä koulutuksen järjestäjiä. Tarvitsemme yhteiset tavoitteet ja toimivat yhteistyön rakenteet.

Yksi hyvinvointialueuudistuksen tärkeistä elementeistä on vahvistaa tiedolla johtamista palvelujen järjestämisessä ja tuottamisessa. Tämä tavoite edellyttää tietojärjestelmäratkaisujen ja tiedonhallinnan tarkastelua osana muutoksen valmistelua. Asiakastyön laadukas dokumentaatio luo myös perustan suunnitelmalliselle työskentelylle ja tukee asiakkaan oikeusturvaa.

Opiskeluhuollon kehittämisen onnistuminen vaatii lähivuosina kansallista tukea ja ohjausta – siinä on tarpeen tehdä ministeriöiden rajoja rikkovaa yhteistyötä ja hyödyntää Kuntaliiton asiantuntemusta.

Päijät-Hämeessä hyvinvointialueen valmisteluaika on haluttu käyttää opiskeluhuollon osalta palvelujen kehittämiseen ja alueen lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja terveyden edistämiseen. Täällä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä alueen kuntien sivistystoimien sujuva yhteistyö on luonut hyvän perustan valmistelutyölle.

Kirjoittaja on Päijät-Soten perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialajohtaja.