Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Missä ja millainen on oma lähimetsikkösi? Kerro meille lähimetsikkösi merkityksestä

Lukijalta | Vanhusten asumiseen tarvitaan välimuotoja

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän ikäihmisten palveluita on muutettu vuodesta 2017 lähtien kevyempien palvelujen suuntaan. Tämä tarkoittaa sitä, että kotona asuu yhä enemmän ja yhä huonokuntoisempia vanhuksia.

Vanhuksista tehdyt huoli-ilmoitukset ovat lisääntyneet, ja pelastuslaitokselle tehtävät onnettomuusriski-ilmoitukset koskevat lähes aina ikääntynyttä ihmistä. Kotona asuvat vanhukset kuormittavat myös ensihoitoa.

Ikäihmisten palvelurakennetta muuttamalla saavutettiin säästöjä, mutta kolikolla on aina toinen puoli. Vaikeasti muistisairaan vanhuksen oma henki sekä naapureiden henki ovat vaarassa, jos vanhus muistamattomuuttaan aiheuttaa tulipalon asuinhuoneistossaan.

Myös vesivahinkoja on tapahtunut. Tulipaloista ja vesivahingoista seuraa runsaasti kustannuksia yhteiskunnalle ensihoidosta ja päivystyskäynneistä puhumattakaan. Pahimmillaan tulipalossa voi kuolla useampi ihminen.

Kriteerit ikääntyneen palveluasumiseen pääsemiseen on korkeat. Monesti kotihoidon työntekijä, ikääntyneen lähiomainen tai pelastusviranomainen ovat todenneet, että vanhuksen paikka ei ole enää kotona.

Silti vanhus ei pääse paremman hoivan piiriin, koska hän ei ole riittävän sairas tai huonokuntoinen palveluasumiseen. Kotona asumisen ja tehostetun palveluasumisen välille ei ole kehitetty riittävästi asumismuotoja.

Päijät-Hämeessä ikäihmisten perhehoito aloitettiin vuonna 2020, kun muualla maassa sitä on tehty jo vuodesta 2011.

Ikäihmisten perhehoidon näkyvyyden suhteen ei ole tehty tarpeeksi, sillä se on vielä varsin tuntematon palvelumuoto, ja perhehoitoa tarjoavia paikkoja on vasta kourallinen.

Ikäihmisten perhehoito antaa hoidettavalle riittävää huolenpitoa ja turvallisuutta. Hoitomuotona se maksaa kolmanneksen siitä, mitä palveluasuminen.

Ikääntyneen perhehoidon lisäksi tulisi kehittää muita välimuotoisia asumismuotoja. Lisäksi omaishoitajien jaksamiseen ja tukitoimiin tulee kiinnittää huomiota.

Ikääntyneiden määrä ja siitä johtuva palvelutarpeen kasvu tulee haastamaan hyvinvointialueen palvelut. Aluevaltuutettujen tulisi huolehtia siitä, että ikäihmisten palveluja kehitetään ihmis- ja tarvelähtöisesti ikäihmisiä itseään kuunnellen.

Myös kotihoidon resursseja tulisi vahvistaa ja työntekijöiden työhyvinvointia parantaa.

Kirjoittaja on paloinsinööri, aluevaaliehdokas (sd) Kärkölä