Lukijalta: Ratkaisu hoitajapulaan ulkomailta? Kyllä!

Sami Korkiakoski

Katsotaan totuutta silmiin. Lahti on vanhenevan väestön kaupunki. Katukuvassakaan ei voi olla huomaamatta vanhenevan väestön olemassaoloa, ja määrä on kasvamaan päin. Harva ajattelee millaisia tulevaisuuden tukipalveluja tälle vanhenevalle väestölle annetaan.

Tarvitaan monenlaisia palveluja. Niin tehostettuja palvelukotipaikkoja kuin omaishoitajia palvelevia lomakotipaikkoja.

Omaishoito on hyvä ja inhimillinen palvelu, jossa läheinen ottaa hoidettavan asiat hoitoonsa. Mutta omainenkin väsyy ja tarvitsee läheisensä joskus ammattihenkilöstön käsiin, ja tähän tarvitaan työvoimaa.

Kotihoitoon tarvitaan muistinseulojia, jotta vanhenevan väestön selviytyminen kotona voidaan taata. Tähän tarvitaan tarvittavaa koulutettua työvoimaa. Laitetaan tässä perehtymisprosessi kuntoon ja kohdellaan myös sitä ulkomailta tulevaa apua niinkuin asianmukaisesti ihmisiä tulisi kohdella.

Suomalainen hoitaja on tervetullut Ruotsiin ja Norjaan, mikä kertoo karua kieltään suomalaisen hoitoalan houkuttelevuudesta. Hoitoala ei selkeästi suomalaisia kiinnosta.

Osaavaa eläkeläistyövoimaa meillä on, mutta siihenkään ei loputtomasti voida turvautua. Hoitoalan imagon jälleenrakennus on tehtävä uudestaan ja siihen tehtävään ovat kaikki tervetulleita. Myös ulkomailta tulevat, perehdytyksen käyneet apukädet.

Emme tarvitse bensakampanjontia aluevaaleissa vaan asiallisia vastauksia todellisiin ongelmiin.

Kirjoittaja on laitoshuoltaja, aluevaaliehdokas (sd)

Kommentoi