Lukijalta | Tulkkaus on turvattava sote-palveluissa

Olen asunut Suomessa 20 vuotta ja osaan suomen kielen. Näin onnellisesti ei ole kuitenkaan ole tilanne kaikkein maahanmuuttaja-asukkaiden kohdalla. Suomessa asuu yhä enemmän maahanmuuttajia ja tulevaisuudessa ilmastopakolaisuuden lisääntyessä osuus Suomessa tulee kasvamaan.

Suomi ja Pohjoismaat ovat niitä harvoja maita, joissa on yllin kyllin puhdasta ilmaa ja vettä. Nämä asiat ovat nousseet yhä enemmän esille myös näin Lahden Euroopan ilmastokaupunkivuoden 2021 loputtua.

Maapallon ilmasto-ongelmat kielivät siitä, että ilmastopakolaisuus on todennäköisesti jonakin päivänä totta.

Sote-palvelut ovat niin terveydenhuollon, sosiaalipalvelun, vanhustenhuollon kuin palo- ja pelastustoimenkin alaista toimintaa. Vihreiden puolueen mottona sote-vaaleissa on ”Hyvinvoinnin puolesta”. Tämä tarkoittaa, , että sote-palveluiden tulee olla kaikkien erilaisten ihmisten erilaisine tarpeineen saatavilla, tarvittaessa jopa ympäri vuorokauden.

Sote-palvelun tulee olla yhtä tasokasta kaikille asiakkaille mm. asiakkaan syntyperästä, ihonväristä tai suomen kielen taidosta riippumatta.

Maahanmuuttajille on järjestetty Suomessa enemmän tai vähemmän pakollisia S2- eli suomi kakkoskielenä kielikursseja.

Osa maahanmuuttajista oppii ja hallitseekin suomen kielen niin hyvin, että selviytyy itsenäisesti sote-palvelujen asiakkaana.

Lasten päivähoidossa on myös toteutettu hyvin tuloksin kielikylpytyylistä päivähoitoa, jossa maahanmuuttajalapset ovat oppineet nopeasti suomea.

Suomen lisäksi yhteinen kieli, jota maahanmuuttajat ja suomalaiset asiakaspalvelijat käyttävät, on englanti. Jokainen Suomessa peruskoulun käynyt osaa englantia.

On kuitenkin myös maahanmuuttaja-asiakkaita, jotka eivät osaa suomea eivätkä ruotsia, toista kotimaista kieltämme, puhumattakaan englannista. On tärkeää, että maahanmuuttaja-asiakas saa niin tarvitessaan tulkkipalvelua.

Tulkkipalvelu on verrattain hintavaa, mutta tulkkipalvelun ansiosta asiakastyytyväisyys sote-palvelua kohtaan nousee sekä mahdollisten reklamaatioiden määrä vähenee.

Palvelun tulee kohdella tasapuolisesti kaikkia asiakkaita. Tämä lisää hyvinvointiamme Lahden ja koko Päijät-Hämeen alueella.

Kirjoittaja on rakennusmestari, opiskelija, sote-osaaja, aluevaaliehdokas (vihr)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kerran päivässä arkisin ja viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut