Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päivitämme verkkosivujamme, tilaajien on kirjauduttava uudelleen

Lukijalta | Lopettakaa tuijotus, muutetaan Lahti hymyn kaupungiksi

Onneksi olkoon Lahti Euroopan ympäristökaupunki 2021 -tittelistä . Hienoa työtä niin kestävän kehityksen kuin luonto- ja liikuntaystävällisen kaupunki- ja matkailukulttuurin kehittämisessä.

Huikea saavutus on myös pääsy Euroopan 20 parhaan matkailukohteen joukkoon, jossa Lahdella on jopa mahdollisuus tulla valituksi parhaaksi matkakohteeksi.

Jos tätä valintaa ja kriteerejä miettii matkailijan (tässä tapauksessa kotimaan lomailijan) kannalta, on helppo peukuttaa Lahden valintaa isosti. Liikuntamahdollisuudet niin liikuntapaikoilla kuin luonnossa ovat hienot ja niistä kerrotaan matkailijoille laadukkaasti kaupungin verkkosivuilla.

Käsittääkseni myös kaupunkilaiset peukuttavat oman kaupungin palveluita. Siitä hyvänä esimerkkinä voidaan pitää Enonselän jäällä nähtyä ”liikunnan juhlaa” joka esim. uuden vuoden viikonloppuna näyttäytyi todella suurina luistelija- ja kävelijämäärinä hyvin hoidetulla satama – Mukkula – Myllysaari – satama jääratalenkillä.

Kuten ohjelmajohtaja Saara Vauramo on todennut, lahtelainen luonto on ainutlaatuinen ja ympäristöteemat näkyvät vahvasti Lahden matkailupalveluiden kehittämisessä. Ainutlaatuinen luonto luokin hyvän pohjan niin kaupunkilaisille kuin matkailijoille suunnattujen palveluiden kehittämiselle.

Valitettavasti Lahdessa kaikki ei kuitenkaan ole pelkkää plussaa – ainakaan matkailijalle. Lahdessa/lahtelaisilla on yksi hyvin erikoinen ja ei niin miellyttävä tapa.

Lähes jokainen vastaantulija tuijottaa kohtaamaansa ihmistä.

Tämä tapa on tuijottaminen.

En ole missään muussa kaupungissa törmännyt tähän tuijottamistapaan joka ilmenee niin, että lähes jokainen vastaantulija tuijottaa kohtaamaansa, vastaan tulevaa toista ihmistä edestä, sivulta ja takaa.

Siis tuijottaa. Ei kohtaa katseellaan ja hymyllään vastaantulijaa, vaan tuijottaa.

Kaupassa käydessäni ja kadulla kävellessäni kohtaan nämä tuijotukset, ja olenkin usein miettinyt teinkö jotain väärin tai onko vaatteissani joku outo yksityiskohta.

Onneksi pikkuhiljaa olen ymmärtänyt, ettei kyse ole siitä. Kyse on tästä hyvin erikoisesta lahtelaisesta tavasta.

Kun ajatellaan Euroopan parhaan matkailukohteen valintaa, mielestäni tittelin toteutumiseen ei riitä hieno luonto, nähtävyydet ja vastuulliset kestävän kehityksen omaavat matkailupalvelut.

Myös emotionaaliset asiat tulisi olla mukana. Jokaisen meidän rinnassamme sykkii sydän ja sydämen sykkeeseen vaikuttavat tunteet ja hymy.

Heitänkin Lahdelle ja lahtelaisille kysymyksen/haasteen: voisiko Lahti olla tulevaisuudessa tunnettu myös hymyilevistä ihmisistä ja iloisista katsekontakteista ja kohtaamisista?

Kuten sanotaan: kiitos ei ole kirosana ja hymy ei maksa mitään. Yhtenä Euroopan parhaana matkailukohteena Lahti voisi näyttää esimerkkiä hymyllään.

Hymyillään. Läikäytetään sydämiä – kaupunkilaisten ja matkailijoiden.

Kirjoittaja on osa-aikainen lahtelainen