Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Lukijalta | Millainen on oma vanhuuden unelmakotisi?

Uudet hyvinvointialueet nielevät paljon rahaa ja kuitenkin palvelut siirtyvät yhä kauemmaksi.

Miten käy tällöin yhä lisääntyvän vanhusmäärämme? Keskitetäänkö heidän tarvitsemansa palvelut yhä suurempiin aluekeskuksiin? Tullaanko rakentamaan jättisuuria palvelutaloja?

Kun pitäisi tehdä ihan päinvastoin: vanhuksille tulisi luoda kodinomaisia hoivakoteja. Oletko koskaan ajatellut, minkälaista hoitoa sinä toivot, kun tulet siihen vaiheeseen, että kotona et enää pärjää?

Minkälainen on unelmiesi vanhainkoti?

Minä haaveilen kodinomaisesta perhekotityyppisestä hoivakodista, jossa olisi emäntä ja isäntä. Asukkaat voivat osallistua kodin töihin voimiensa ja taitojensa mukaisesti.

Kotia ympäröi puutarha, jossa myös viherpeukalot voivat tehdä pikkuhommia.

Vietetään perhejuhlia, käydään paljon konserteissa ja erilaisissa asukkaiden toivomissa tapahtumissa.

Lievästi muistisairaat ovat täysillä mukana, koska on tukihenkilö tarvittaessa. Myös fyysisestä kunnosta huolehditaan ihan yhtä lailla kuin psyykkisestäkin. Myös halutessaan omaiset voivat olla auttamassa sellaisissa askareissa, jota pystyvät ja osaavat tehdä.

Kaikkiin asioihin ei vaadita sairaanhoitajan tai lähihoitajan tutkintoa. Oma lääkäri ja sairaanhoitaja on aina tarvittaessa saatavilla.

Seuraava vaihe on sitten ympärivuorokautinen hoiva.

Mutta tällaisten palvelutalojen ja hoivakotien on saatava lisäapua. Samoin kotipalvelun puolelle lisäresursseja. Sitä voisi saada esim. kytkemällä palkkatuettu työ ja oppisopimus vanhustyöstä kiinnostuneille työttömille.

Kursseja lisää hoidolliselle puolelle ja kolmannelle sektorille. Yhteistyötä tarvitaan nyt eri hallintojen sektorien välillä kuin myös eri yhdistysten- ja järjestöjen välillä.

Me jokainen toivomme saavamme viettää arvokasta ja turvallista vanhuutta, jossa kunnioitetaan vanhuksen yksilöllisiä tarpeita.

Me toivomme, että lapsemme ja lastenlapsemme tulevat katsomaan meitä usein eikä heitä pelottaisi vanhuuden tuomat epäkohdat.

Me toivomme, että he ymmärtävät tätä ajanjaksoa ihmisen elämässä ja kohtelevat vanhuksia ja sairaita hyvin, ymmärtävät empatian merkityksen omassaan ja lähimmäisen elämässä.

Kirjoittaja on vapaaehtoistyöntekijä, aluevaaliehdokas (kd.)