Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Itsenäisyyspäivän kunniamerkkien saajat julkistettiin – katso ketkä palkittiin Lahden seudulla

Pääkirjoitus Hallituksen koronapolitiikka muuttuisi uskottavammaksi, jos pääministeri palaisi johtamaan sitä

Hallitus ei ole koronatilanteen vaikeuduttua peitellyt hanakkuuttaan turvautua jälleen poikkeusoloihin ja valmiuslakiin, jos mitkään käytettävissä olevat tavanomaiset toimet eivät riitä hallitsemaan tilannetta. Yhtä pitkälle hallitus on joutunut menemään pandemian aikana jo kahdesti, eikä ilmeisesti kahta ilman kolmatta, sillä Helsingin Sanomat kertoi keskiviikkona hallituksen valmistelevan taas kiireen vilkkaa poikkeusolojen toteamista ja valmiuslain käyttöönottoa.

Ensi tietojen mukaan hallituksen tarkoituksena on varmistaa tällä tavoin ennen muuta sairaaloiden toiminta koronaepidemian uusimman tautihuipun aikana. Käyttöön otettaisiin valmiuslaista pykälät, joiden nojalla viranomaiset voisivat määrätä palveluntuottajia muuttamaan toimintaansa tärkeimpien sote-palvelujen turvaamiseksi. Samasta syystä kunnat saisivat oikeuden poiketa kiireettömän hoidon määräajoista, jos se on välttämätöntä kiireellisen hoidon näkökulmasta.

Nämä toimet tulevat suureen tarpeeseen, jos kulovalkeana leviävä omikron täyttää sairaalat ja hoitohenkilöstökin sairastuu suurin joukoin. Sitä vastoin uusien rajoitusten määräämiseksi hallitus ei tiettävästi ole valmiuslakia nyt valjastamassa. Ja hyvä niin, sillä esimerkiksi tiukat liikkumisrajoitukset sopisivat huonosti ajankohtaan, jolloin kansaa kannustetaan samaan aikaan vaaliuurnille.

Uskottavuuden palauttamista on perätty myös hallituksen sisältä.

Toteamalla poikkeusolot yhdessä tasavallan presidentin kanssa hallitus pääsisi vaihteeksi osoittamaan määrätietoisuuttaan koronan vastaisissa ponnisteluissaan. Uskottavuuden palauttamista on perätty myös hallituksen sisältä sen jälkeen, kun pääministeri Sanna Marin (sd.) luovutti suosiolla ohjakset näiltä osin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.).

Kiurulla on kiistattomat ansionsa koronaministerinä, mutta hänen sekava ulosantinsa jättää liian usein epäselväksi, mitä hallitus tosiasiassa haluaa tehdä epidemian kesyttämiseksi. Yrittäessään ajaa kouluja etäopetukseen Kiuru tulkitsi tutkimustietoa tarkoitushakuisesti ja puhui niin levottomia, että se sai valtiovarainministeri Annika Saarikonkin (kesk.) kaipaamaan pääministeriä takaisin hallituksen koronajohtajan paikalle jo ennen kuin Kiuru jää keväämmällä äitiysvapaalle.

Marin on perustellut vetäytymistään tarpeella raivata aikaa muille tärkeille asioille. Paheneva koronatilanne on kuitenkin tällä hetkellä niin suuri ongelma, että siinä, jos missä, on tilausta pääministerin johtajuudelle. Siksi Marinin tulisi palata vanhaan rooliinsa, mistä hänellä on sitä paitsi esittää hyvät näytöt ensimmäiseltä ja toiselta koronakeväältä.