Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Pelastuslaitokset kärsivät rahapulasta

Hädän hetkellä sekunnit ja minuutit ovat elintärkeitä. Odottavan aika on pitkä. Miten nopeasti saan apua tulipalossa, liikenneonnettomuudessa tai luonnon poikkeusilmiöiden uhatessa?

Onko kotipaikkakuntani paloasemalla välittömässä lähtövalmiudessa riittävästi pelastusalan ammattilaisia?

Pelastustoimen palvelut siirtyvät Päijät-Hämeessä hyvinvointialueen järjestettäväksi sote-palvelujen ohella. Aluevaltuustot päättävät muun muassa hyvinvointialueensa strategiasta, palvelutasosta, talousarviosta ja -suunnitelmasta.

Tulevat aluevaltuutetut ovat paljon vartijoita, sillä ihmisten turvallisuudesta ei voi tinkiä. Hyvinvointialueen asukkaat luottavat siihen, että pelastustoimi turvaa ihmishenkeä ja omaisuutta hädän hetkellä jatkossakin. Tätä luottamusta ei saa menettää lyhytnäköisillä säästöillä.

Pelastustoimessa on yleisesti tunnistettu rahoitusvaje.

Pelastustoimen rahoitus ja henkilöstöresurssit on turvattava palvelujen siirtyessä hyvinvointialueen vastuulle. Hyvinvointialueiden on kurottava kunnilta periytyvä rahoitusvaje umpeen ja sitouduttava kehittämään pelastustoimea vakaalla ja pitkäjänteisellä resursoinnilla.

Pelastustoimea kurittaa palomiespula Helsingistä Utsjoelle ja pelastusalan ammattilaisille on kysyntää kaikilla hyvinvointialueilla. Alan veto- ja pitovoimatekijöiden tulee olla kunnossa, jotta pelastusalan ammattilaisia riittää alueen pelastuslaitokseen töihin jatkossakin.

Palkan on vastattava työn vaatimuksia. Palomiehiä on oltava riittävästi samassa työvuorossa, jotta työntekijän fyysinen ja henkinen työkuorma ei kasva kestämättömäksi.

Pelastusalan ammattilaiselle on tarjottava työhyvinvointia tukevat työolot ja työehdot. Ammattitaitoa on pidettävä yllä koulutuksilla ja harjoituksilla, jotta tosipaikan tullen ihmishenki pelastuu.

Osaava, sitoutunut ja motivoitunut pelastushenkilöstö on Päijät-Hämeen turvallisuuden tekijä. Tulevien aluevaltuutettujen tulee huolehtia siitä, että niin on myös tulevaisuudessa.

Aluevaltuutetun on tunnistettava pelastustoimen tehtävä sekä alueensa turvallisuustarpeet tehdessään päätöksiä turvallisuuden tasosta Päijät-Hämeen hyvinvointialueella. Tammikuun aluevaaleissa kannattaa äänestää, ja antaa ääni alueen pelastuspalvelut turvaavalle ehdokkaalle.

Nikula on Suomen pelastusalan ammattilaiset SPALin johtaja ja Kokki Lahden palomiesyhdistyksen puheenjohtaja