Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Isien huomioon ottaminen parantaa tasa-arvoa – Päijät-Hämeeseen tarvitaan isäneuvola

Tutkimusten mukaan isät ovat äitejä tyytymättömämpiä neuvolassa saamaansa tukeen. Raskausaika vaikuttaa myös mieheen, ja muuttuva perhetilanne tuo miehen elämään erilaisia haasteita. Myös isät tarvitsevat ja kaipaavat tukea isyyteen ja perhe-elämään. Tähän neuvola ei vastaa riittävästi.

Lapsen syntymä muuttaa parisuhteen dynamiikkaa: aikaa on vähemmän parisuhteelle, ja pariskunta joutuu hakemaan uudet roolit vanhempina. Vanhempainvapaauudistus kannustaa omalta osaltaan isiä ottamaan voimakkaammin roolia vanhempana, mutta tärkeän tavoitteen tueksi tarvitaan vahvemmin isien aseman tukemista kaikissa palveluissa.

Vain harvoissa Suomen kunnissa on isäneuvola-palvelua. Vaasa on tässä edelläkävijä, sillä isäneuvola-palvelu on ollut siellä jo vuodesta 2013 alkaen. Neuvolakäynnillä pohditaan yhdessä isyyttä ja elämänmuutosta ja parisuhdetta.

Oman terveyden ja elämäntapojen lisäksi isät pääsevät pohtimaan lapsen kasvatusta ja puolison tukemista synnytyksen ja vauva-ajan aikana. Eniten tuoreet isät haluavat tukea parisuhdekysymyksiin.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on tehnyt yhteistyötä Miessakit ry:n kanssa, joka on ainakin aiemmin tarjonnut tukea masentuneille isille. Tätäkin on syytä jatkaa, mutta kaikki isät tarvitsisivat tukea isyyden alkuun.

Ohjaaminen keskustelemaan miespuolisen kanssa voisi ehkäistä isien yksinjäämistä arkaluontoisissa kysymyksissä.

Päijät-Hämeeseen tarvitaan isäneuvola, joka suunnataan lasta odottavan perheen isälle ja pienten lasten isille. Isät saisivat isäneuvolasta tukea vanhemmuuteen ja parisuhteeseen. Monelle isälle keskustelu isyydestä voisi olla luontevampaa isätyöntekijän kanssa.

Neuvolassa tietysti pyritään ottamaan isät jo nyt huomioon, mutta matalalla kynnyksellä keskustelemaan ohjaaminen miespuolisen kanssa voisi ehkäistä yksinjäämistä useissa arkaluontoisissa kysymyksissä.

Lisäresurssin kanavoiminen isätyöntekijälle voisi olla kannattavaa alueellamme, jolla avioerojen määrä on korkea. Lisäresurssi ei saa olla pois nykyisen työn toteutumisesta ja resursseista, vaan sen tulee ehkäistä palvelutarvetta ja vahvistaa neuvolatyötä lisäämällä vanhempien tasa-arvoa.

Kirjoittaja on PHHYKY:n hallituksen vpj., Lahden kaupungin hyvinvoinnin ja vapaa-ajan lautakunnan pj., kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas (sd.)