Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

ESS:n kesätoimittaja ja -kuvaaja etsivät päijäthämäläisiä saunojia ja saunoja – olisiko sinun lauteillasi tilaa?

Lukijalta | Päijät-Hämeessä jo hyviä kokemuksia sairauksien ehkäisyssä

Ehkäisevään ja ennakoivaan työhön panostaminen on keskeinen kehittämistavoite hyvinvointialueilla. Se lisää tulevaisuuden terveyttä ja säästää sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.

Kroonisten sairauksien kuten sokeritaudin, sydän- ja verisuonisairauksien sekä tuki- ja liikuntaelinsairauksien sairastumisriskiä voidaan vähentää ja sairauden etenemistä hidastaa ennakoivalla ja kansalaisten omaa vastuuta lisäävällä toiminnalla.

Lahdessa perheiden ongelmat on tunnistettu: maan suurimmat lasten huostaanottokustannukset. Nuorten mielenterveysongelmat ja päihteiden käyttö ovat hälyttävästi lisääntyneet. Monesti ne ovat oire syrjäytymisestä.

Ikääntyneiden ja vammaisten palveluissa on laajoja puutteita.

Päijät-Hämeessä kehitimme Ikihyvä Päijät-Häme -hankkeessa diabeteksen ehkäisyyn voimavaraistavan ryhmäneuvontamenetelmän, jota hyödynnetään eri puolilla maatamme ja useissa muissa maissa.

Samaa elämäntavan muutokseen tukevaa menetelmää käytettiin TERVA- tutkimushankkeessa huonossa tasapainossa olevien diabeetikkojen ja vasta sydänveritulpan sairastaneiden omahoidon tueksi. Siiinä otetaan itse vastuuta ruokailusta ja liikunnasta lääkehoidon ohella.

Kahdeksan vuoden seurannan perusteella opastusta saaneet olivat terveempiä ja tarvitsivat sote- palveluja seuranta-aikana lähes 6 000 euroa vähemmän kuin kontrolliryhmä. Tutkimusryhmään kuuluneet 800 päijäthämäläistä aikaansaivat konkreettisen viiden miljoonan euron säästön. Koko kohderyhmän osalta säästö olisi ollut noin 30 miljoonaa euroa.

Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen on investointi tulevaisuuteen, jonka kustannussäästöt toteutuvat vasta vuosien päästä. Tarvitaan rohkeutta ryhtyä konkreettisiin toimenpiteisiin.

Alueen asukkaita, yrityksiä ja kolmannen sektorin järjestöjä pitää kuulla – mikä on heidän panoksensa tulevaan työhön. Päijät-Hämeessä onkin otettu jo ensiaskeleita yhteistyöhön.

Kolmannen sektorin järjestöt ovat hyvinvointiyhtymän kanssa hahmotelleet yhteistyön tavoitteita ja malleja, joiden pohjalta on mahdollista ryhtyä konkreettisiin toimenpiteisiin kansalaisten osallisuuden avulla lisätä hyvinvointia ja toimia vertaistukena.

Moninaisten ongelmien ja sairauksien ehkäisemiseksi tarvitaan hyvinvointialueiden ja kuntien konkreettista yhteistyötä terveyden ja hyvinvoinnin edistämisessä.

Toimintaan mukaan tulee ottaa myös yritykset, järjestöt ja seurakunnat. THL tukee terveyden ja hyvinvoinnin edistämistä tuottamalla tietoa väestön terveydestä ja hyvinvoinnista, hyvistä käytännöistä sekä menetelmistä ja työvälineistä.

Kunnan ennaltaehkäisevä toiminta on laaja-alaista. Se yltää yhdyskuntasuunnittelusta asukkaiden elämäntavan hallintaa parantaviin liikunta-, kulttuuri- ja yhteisöllisyyttä lisääviin palveluihin.

Erityisen tärkeitä ovat matalan kynnyksen palvelut ja toimintatapana varhainen puuttuminen havaittuihin ongelmiin.

Tulevien hyvinvointialueiden palveluissa terveyden- ja hyvinvoinnin edistäminen kohdistuu jo yksilöityyn henkilöön tai perheeseen.

Kirjoittaja on professori, erikoislääkäri, aluevaaliehdokas (kesk.)