Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tuliko kotiseudun uutiset luettua viime viikolla? Testaa tietosi uutisvisassa

Lukijalta | Haaste aluevaltuustolle: murtumat kuriin

Sadat tuhannet suomalaiset sairastavat osteoporoosia, josta seuraa vuosittain jopa 40 000 murtumaa, suuri määrä kipua ja kärsimystä, toimintakyvyn heikkenemistä sekä tuhansia ennenaikaisia kuolemia. Yhteiskunnalle pelkästään murtumien akuuttihoito maksaa 200 miljoonaa euroa vuodessa.

Suomessa on kansallinen osteoporoosin hoitosuositus. Sitä noudattamalla on mahdollista vähentää murtumien riskiä merkittävästi: ”… jokaisen murtumapotilaan osalta on mietittävä osteoporoosin mahdollisuutta, ja sitä epäiltäessä potilas tulee ohjata osteoporoosin jatkoselvittelyyn ja hoitoon”.

Lisäksi osteoporoosia sairastavan pitäisi saada riittävästi D-vitamiinia, kalsiumia ja proteiinia sekä liikkua, estää kaatumistapaturmat ja lopettaa tupakointi. Tarvittaessa määrätään luulääkehoito.

Potilaan näkökulmasta tämä tarkoittaa elintapojen muutosta. Pelkästään tupakoinnin lopettaminen voi tuntua mahdottomalta. Lisäksi potilaan pitäisi osata selvittää tarvittavien ravintoaineiden saanti ruokavaliostaan ja tehdä siihen muutoksia, liikkua oikein ja osata estää kaatumistapaturmia. Myös luulääkehoidossa on omat vaatimuksensa.

Hänen pitäisi myös jaksaa hoitaa itseään loppuelämänsä. Tämä edellyttäisi, että hoidon toteutusta seurataan.

Vuonna 2021 tehdyn potilaskyselyn (N=1 000) mukaan vain 63 prosentille osteoporoosidiagnoosin saaneista kerrottiin, mitä osteoporoosi tarkoittaa ja vain 37 prosenttia sai ohjausta itsensä hoitamiseen.

Jo tupakoinnin lopettaminen voi tuntua mahdottomalta.

Päijät-Hämeen osteoporoosia sairastavat kertoivat muun muassa, että vain 66 prosentille kerrottiin, mitä osteoporoosi tarkoittaa, vain 69 prosenttia sai ohjausta riittävän kalsiumin saannin turvaamiseksi ja vain 27 prosenttia ohjattiin hammastarkastukseen ennen luulääkehoidon aloitusta.

Väestön ikääntyessä osteoporoosi ja sen aiheuttamat murtumat ovat aiempaa suurempi haaste. Siirryttäessä hyvinvointialueilla tapahtuvaan sosiaali- ja terveydenhoitoon on tärkeää rakentaa osteoporoosin hoitosuosituksen mukainen hoidon kokonaisuus kaikille alueille.