Lukijalta | Resurssia seinistä tekemiseen ja osaavaan henkilöstöön

Sote uudistus etenee ja edessä on seuraava etappi: aluevaalit. Vaaleissa valitaan, porukka, joka vastaa, johtaa ja järjestää Päijät-Hämeen alueen sote-palvelut.

Näihin palveluihin liittyy erittäin kiinteästi myös pelastustoimi. Pelastustoimi taas tavallaan jakautuu kahteen osaan: varsinainen pelastus (yleisö näkee yleensä tämän tulipalon sammutuksena, mutta se sisältää paljon muutakin) ja ensihoito.

Ensihoidon onnistuminen on erittäin kriittisessä kohdassa koko hoitoketjua, koska se luo edellytykset lopulliseen toipumiseen äkillisistä sairauskohtauksista ja tapaturmista.

Terveystaloustieteessä käytetään termiä ”rautakolmio”. Sillä viitataan tasapainoon saatavuuden, laadun ja kustannusten välillä. Jos palvelut ovat saatavilla kaikille nopeasti ja laatu parasta mahdollista, se maksaa paljon.

Helsingissä on kaiketi paras ensivaste eli saavutettavuus ensihoidossa. Tavoiteaika kahdeksan minuuttia toimii ja apu on paikalla ja tilanne saadaan haltuun.

Tämähän onnistuu hyvin tuollaisessa tiheään asutetulla alueella, jossa on vielä tiheä asemaverkosta. Rungon muodostaa osaava ja motivoitunut henkilöstö, kuten muillakin paikkakunnilla, joilla on ammattipelastaja- ja ensihoitohenkilöstö.

Otetaan käyttöön uutta teknologiaa ja uusia käytänteitä.

Jos tällaista tavoiteaikaa ryhdytään ajattelemaan, niin kyllähän niitä asemia on tiheästi ympäri maata. Jokainen voi mielessään piirtää ympyröitä, joissa keskellä on ambulanssi tai paloauto ja säde on kahdeksan minuutin ajoaika mihin vain niemeen tai nokkaan. Aika mahdoton toteuttaa, eikö?

Kyllä tätä samankaltaista ajatuslinjaa on vain jatkettava myös terveys- ja muihin keskuksiin ja ajateltava ihan uudestaan, miten saadaan toteutettua paras mahdollinen saavutettavuus kustannustehokkaasti ilman, että seiniä on joka kolkassa, valitan.

Otetaan käyttöön uutta teknologiaa ja uusia käytänteitä. Ollaan mitä mieltä tahansa meidän Harjumme digivastaanotosta, kyllä tätä mallia pitää vain laajentaa.

Muita vastaavia, ei vielä ehkä edes esillä olleita, tapoja pitää ennakkoluulottomasti hyödyntää ja siten vapauttaa resurssia seinistä varsinaiseen tekemiseen ja osaavaan henkilöstöön.

Kirjoittaja on aluevaaliehdokas (kok.).