Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Sopimuspalokunnista on huolehdittava

Päijät-Hämeessä toimii 21 sopimuspalokuntaa ja niihin kuuluu noin 600 palokuntalaista. Nämä joukot osallistuvat vuositasolla noin 1 400 hälytystehtävään. Jo näiden lukujen perusteella voidaan sanoa, että puhutaan merkittävästä pelastustoimen voimavarasta maakunnassamme.

Koko Suomessa on noin 700 sopimuspalokuntaa. Hälytyskelpoisen pelastustoimen sopimushenkilöstön määrä Suomen sopimuspalokunnissa on uusimman Suomen Sopimuspalokuntien Liiton arvion mukaan noin 15 000.

Sopimuspalokunnat ovat osa pelastustoimen jokapäiväistä toimintavalmiutta. Suomessa on 784 paloasemaa ja usealla paloasemalla päätoiminen henkilöstö ja sopimuspalokunnat toimivat tiivisti yhdessä rinnakkain.

Päijät-Hämeessä sopimuspalokunnat hoitavat palokuntasopimuksiin perustuen pelastustoimen tehtäviä alueella. Palokuntien ja Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen toimiva yhteistyö on kaiken lähtökohta. Viime vuosina yhteistoiminta on mennyt reippaasti eteenpäin ja vuoropuhelusta on tullut jatkuvaa.

Tästä kiitoksen voi antaa sopimuspalokuntien aktiivisille aluetoimijoille sekä pelastuslaitoksen sopimuspalokunnista vastaaville virkahenkilöille. Nykytilaan ei silti voi tuudittautua. Kehitystyötä on jatkettava, ja olemassa olevista toimivista käytänteistä on pidettävä kiinni.

Maakunnassamme on sopimuspalokuntia, joilla on haasteita henkilöstön riittävyydessä. Tämä on uhkakuva, johon on syytä reagoida vielä nykyistä vahvemmin. Palokunnat tarvitsevat yhteistyötä niin työturvallisuuden osalta, rekrytoinneissa, koulutuksissa kuin kalustoasioissa, muutamia mainitakseni.

Suojavälineiden riittävyydestä ja altistumisen seurannasta on huolehdittava, oli kyseessä mikä tahansa palokuntamuoto.

Sopimuspalokuntien toimintaa voidaan katsoa monelta kantilta. Millään tavalla järjestykseen laittamatta on huomioitava toiminnan kansantaloudellinen merkitys. Hyvinvointialueiden käynnistyessä nykyinen kuntarahoituspohjainen järjestelmä on historiaa, ja pelimerkit tulevat jatkossa valtiolta. Yhtä lailla, meidän yhdessä kantamilla verotuloilla toimintaa pyöritetään.

Sopimuspalokuntien toiminnan kustannustehokkuutta ei voitane tilastollisestikaan kiistää. Kiistatonta on myös, että sopimuspalokunnat ovat tärkeässä roolissa laajemmissa ja pitkäkestoisissa pelastustoimen tehtävissä. Tämä aiemmin mainittu noin 15 000 henkilön resurssi luo vankan perustan koko valtakunnan pelastusvalmiuden ylläpidossa.

Työturvallisuus menee kaiken edelle myös pelastustoiminnassa. Työturvallisuuslain mukaan sopimuspalokuntaan kuuluvan pelastustoimintaan vapaaehtoisesti osallistuvan henkilön työhön sovelletaan työturvallisuuslakia. Tosiasiallisesti tämä asettaa pelastuslaitokselle työnantajan roolin myös sopimuspalokuntien henkilöstön suhteen, ja sitä kautta asiaan kuuluvat työturvallisuuslain asettamat vastuut.

Näin vastuiden tulee olla kirkkaana mielessä. Esimerkiksi suojavälineiden riittävyydestä ja altistumisen seurannasta on huolehdittava, oli sitten kyseessä mikä tahansa palokuntamuoto. Työaikalaki on myös pelastustoimessa keskeinen työelämän pelisääntö, joka nousee esille erityisesti pitkäkestoisten tehtävien kohdalla.

Sopimuspalokuntalaiset kuten myös pelastustyötä ammatikseen tekevät ovat henkilöprofiililtaan pääsääntöisesti orientoituneita auttamaan muita hädän tullen. He kantavat oman osansa yhteiskunnan turvallisuudesta ja tekevät sen ylpeänä. Toiminta on yhteisöllistä, ja edistää hyvinvointia myös fyysisen jaksamisen osalta asetettujen vaatimusten kautta.

Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen henkilöstö on rautaisen ammattitaidon omaavaa niin päätoimisten kuin sopimuspalokuntalaisten osalta, huomioiden sekä pelastus, ensihoito että varautuminen.

Tästä henkilöstövoimavarasta on pidettävä tiukasti kiinni ja huolta myös hyvinvointialueen aloittaessa. Toimenpiteitä se vaatii, laakereilla ei voida jäädä lepäämään.

Kirjoittaja on hollolalainen sopimuspalokuntalainen, Päijät-Hämeen Pelastuslaitoksen johtokunnan jäsen ja aluevaaliehdokas (sd.).