Pääkirjoitus: Ministereiden olisi kannattanut kuunnella asiantuntijoita myös silloin, kun he pohtivat lasten harrastusten keskeyttämistä

THL on korostanut, että lasten ja nuorten rooli koronataudin levittämisessä on säilynyt pienenä. Katja Luoma

Hallituksen koronaministeriryhmä nojautui pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan erityisesti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden näkemyksiin, kun se päätti vakavasta epidemiatilanteesta huolimatta jättää suosittelematta, että kouluissa siirryttäisiin etäopetukseen kevätkauden alkajaisiksi. THL on korostanut, että lasten ja nuorten rooli taudin levittämisessä on säilynyt pienenä. He eivät saa tartuntaa yhtä helposti kuin aikuiset ja he tartuttavat sitä vähemmän eteenpäin. Etäopetuksesta ei epidemian aiemmissa vaiheissa saatu tavoiteltuja hyötyjä, mutta haitat tulivat selväksi.

Ministerinyrkki teki oikein kuunneltuaan tässä kohtaa parhaita asiantuntijoitaan eikä sosiaali- ja terveysministeriötä ja puheenjohtajaansa Krista Kiurua (sd,) jotka puskivat etäopetusta eteenpäin kyseenalaisin keinoin. Jostain syystä samat ministerit sivuuttivat kuitenkin tyystin samojen asiantuntijoiden varoittelut suosittaessaan etäopetuksen sijasta, että kaikki lasten ja nuorten sisäharrastukset keskeytettäisiin toistaiseksi. Tilat pannaan pian säppiin, mikäli alueelliset viranomaiset tekevät kuten hallitus haluaa.

Alueilta toivoisi asiassa tavallistakin tarkempaa harkintaa, sillä täsmälleen samat seikat, joilla hallitus perusteli koulujen pitämistä lähiopetuksessa, pätevät myös lasten ja nuorten harrastuksiin. THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta muistutti ministeriryhmän päätöksen jälkeen (Yle 8.1.), että kaikki lasten rajoitukset on pandemian aikana todettu hyvin vähän vaikuttaviksi, mutta haitat välittömiksi ja laajoiksi. Siksi harrastuksiakaan ei pitäisi rajata ilman perusteellista paikallista harkintaa.

Samaa mieltä ovat monet muutkin asiantuntijat. Nuorisolääkäri Silja Kosolan mielestä (HS 9.1.) hallitus lähetti lapsille ja nuorille viestin, että aikuiset eivät pidä heidän juttuaan tärkeänä. Katkot syövät motivaatiota ja voivat lopettaa harrastukset kokonaan samaan aikaan, kun alaikäisten liikkumattomuus on noussut kansalliseksi huolenaiheeksi.

Alueilta toivoisi asiassa tavallistakin tarkempaa harkintaa.

Maallikonkin on vaikea käsittää, kuinka paljon lasten ja nuorten harrastekiellolla saavutettaisiin todellista hyötyä verrattuna haittavaikutuksiin, joita siitä väistämättä seuraisi – niin välittömästi kuin pidemmällä aikavälillä.

Sitä paitsi hallitus itse on linjannut, että lapsiin kohdistuvien rajoitusten tulee olla viimesijaisia. Vaikka ministerit lipsuivat nyt linjaltaan, sama periaate pysyy toivottavasti paremmin mielessä alueellisilla viranomaisilla heidän pohtiessaan, onko tilanne todella niin kriittinen, että lasten ja nuorten harrastuksetkin pitää keskeyttää seurauksista välittämättä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut