Lukijalta | Pelastushenkilöstön työturvallisuudesta on huolehdittava

Päijät-Hämeen pelastuslaitos on toiminut jo noin 17 vuotta. Kymmenen vuotta pelastuslaitoksen alueellista toimintaa tuli täyteen 2014. Tätä ennen tältä alueelta ja muiltakin pelastustoimen alueilta tuli viestejä siitä, että toiminnassa on puutteita vielä kymmenen vuoden jälkeen.

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto lähti selvittämään tilannetta sopimuspalokuntabarometri-kyselyllä (2014). Kyselyn tulokset osoittivat puutteita erityisesti työturvallisuuden osalta. Päijät-Hämeen vastaajista 33,7 prosenttia ilmoitti, ettei sammutusvarusteita ole riittävästi. Toiseen kysymykseen työterveyshuollon tarkastuksista vastasi vain 34,1 prosenttia, että työterveyshuolto toteutuu erinomaisesti tai hyvin.

Vuonna 2017 sopimuspalokuntabarometri-kysely uudistettiin. Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen osalta 40 prosenttia vastaajista ilmoitti, ettei sammutusvarusteita ole riittävästi. Työterveyshuollon tarkastuksessa käynnistä vastasi 42 prosenttia, ettei ollut käynyt tarkastuksessa.

Vielä kertaalleen voidaan näitä kysymyksiä tarkastella uusimmasta 2020 sopimuspalokuntabarometri-kyselystä. Varusteiden osalta 45 prosenttia vastanneista kertoi, ettei varusteita ole riittävästi. Työterveyshuollon tarkastuksessa 34 prosenttia vastaajista ei ollut käynyt.

Nyt kysyn, mikä oli selvityksen tulos ja millaisilla teoilla puutteet hoidetaan kuntoon.

Edellä esitetyt kysymykset eivät selvitä tarkasti Päijät-Hämeen pelastuslaitoksen työturvallisuuden ja työterveyshuollon tilaa. Silti ne antavat selkeitä viitteitä siitä, että asiat eivät ole kunnossa.

Barometrikyselyn tulokset on joka kerta luovutettu kaikille pelastuslaitoksille saatesanoilla ”näiden asioiden tulisi olla sataprosenttisesti kunnossa”. Huolestuttavinta on, että organisaatio, joka huolehtii asukkaiden turvallisuudesta, ei huolehdi riittävästi oman pelastushenkilöstönsä turvallisuudesta.

Kalajoen suuresta maastopalosta on tehty Pelastusopiston tutkimus, jonka ensimmäisiä tuloksia on jo julkaistu.

Erityisesti minua ovat kiinnostanut työturvallisuuteen liittyvät kysymykset. Yllättävää tuloksissa oli, että puutteita löytyy todella paljon ja sopimuspalokuntalaisten lisäksi ammattihenkilöstönkään suojavarusteet eivät ole kunnossa.

Päijät-Hämeen pelastuslaitos vastasi kirjoitukseeni (ESS 10.11.) ja ilmoitti kyselyllä selvittävänsä suojavälineiden tilannetta. Nyt kysyn, mikä oli selvityksen tulos ja millaisilla teoilla puutteet hoidetaan kuntoon ennen hyvinvointialueille siirtymistä?

Kirjoittaja on aluevaaliehdokas (kok.).

Pelastustoimi jää soten varjoon aluevaaleissa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut