Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Lukijalta | Lapsettomuuden hoidon saatava lisää resursseja Päijät-Hämeessä

Joulu on ohitse ja monelta perheeltä jäi jälleen saamatta se hartaimmin toivottu joululahja, oma lapsi.

Yhä useampi kärsii tahattomasta lapsettomuudesta, joka voi johtua joko elämäntilanteesta tai lääketieteellisistä syistä. Syyt voivat johtua miehestä, naisesta, molemmista, ja joskus syytä ei saada selville. Moni on myös tahattomasti lapseton, koska sopivaa kumppania ei ole.

Kun lasta ei vähintään vuoden yrittämisen jälkeen kuulu, täytyy hakeutua lääkärille (useimmiten yksityiselle), jotta saa lähetteen lapsettomuuspoliklinikalle tarkempiin tutkimuksiin. Klinikalle joutuu usein jonottamaan.

Kun naisparien ja itsellisten naisten pääsy hoitoihin sallittiin julkiselle puolelle (ja hyvä niin), ovat jonot kasvaneet entisestään.

Lapsettomuuspoliklinikan resursseja on parannettava heti Päijät-Hämeessä ja itse asiassa koko maassa, jotta asiakkaat saavat parempaa ja yksilöllisempää hoitoa. Päijät-Hämeessä ei ole sperman tutkimukseen tarvittavaa välineistöä, vaan miehen on mentävä antamaan näyte Helsinkiin.

Lahdessa ei myöskään tehdä inseminaatio- ja IVF-hoitoja, vaan nekin tehdään Helsingissä.

On kohtuutonta, että muutenkin raskaassa elämäntilanteessa olevia ihmisiä pompotellaan yli sadan kilometrin päähän lapsettomuushoitoihin ja tutkimuksiin.

Yksityiselle klinikalle toki pääsee ilman lähetettä ja usein lyhyemmällä jonotusajalla, tosin lähin yksityinen klinikka sijaitsee Helsingissä. Hoidot ja tutkimukset ovat kuitenkin niin kalliita, että moni ottaa lainaa joko sukulaisiltaan tai pankilta.

On törkeä yhteiskunnallinen epäkohta, että vain hyvätuloiset voivat hakeutua hoitoihin ja tutkimuksiin yksityisille lapsettomuusklinikoille.

On tutkittu, että lapsettomuushoitoja annetaan eniten hyvätuloisille ja korkeakoulutetuille ja että vähemmän koulutetuilla on enemmän tahatonta lapsettomuutta. Tutkimuksiin hakeutuvat useimmiten he, joilla menee muutenkin paremmin.

Aina ei kuitenkaan tarvita ”raskaita” lapsettomuushoitoja, vaan lapsettomuuden syynä voi olla naisen hoitamaton kilpirauhasen vajaatoiminta tai vakava raudanpuute.

Nämä pystyttäisiin aivan hyvin hoitamaan myös perusterveydenhuollossa kuormittamatta erikoissairaanhoitoa, jos vain osaamista löytyy. Gynekologista osaamista on saatava terveyskeskuksiin pikaisesti ja lääkäreiden osaamista hedelmällisyydestä on kasvatettava.

Otetaan käyttöön maksuton ehkäisy ja tuetaan heitä, jotka lapsia oikeasti haluavat ja kovasti toivovat.

Hedelmällisyydestä olisi hyvä päästä keskustelemaan ammattilaisten kanssa silloin, kun lasta aletaan toivoa. Neuvontaa tulisi antaa myös nuorille esimerkiksi terveystiedon tunnilla tai terveystarkastusten yhteydessä realistisesti, ei maalaamalla kauhukuvia teiniraskauksista ja saarnaamalla abortin kauheudesta.

Monilla on kuva, että raskaaksi tullaan heti ensi yrittämällä, ja pettymys on ymmärrettävästi suuri, kun näin ei käykään.

On myös totta, että monissa perheissä lapsiluku jää toiveesta huolimatta yhteen. Syitä tähän voivat olla esimerkiksi se, että uutta lasta ei uskalleta yrittää käsittelemättömän synnytystrauman vuoksi tai siksi, koska synnytyksenjälkeiseen masennukseen ei ole saatu apua, tai että kotona lasta hoitava isä on lopen uupunut huonosti nukkuvan lapsen kanssa.

Neuvoloissa on tuettava erityisesti esikoisen saaneita vanhempia ja ennaltaehkäistävä synnytystraumoja synnyttäjän itsemääräämisoikeutta vahvistamalla.

Synnytys- ja perhevalmennuksia on saatava muutenkin kuin videon välityksellä ja jokaisen synnyttävän tukihenkilöineen on päästävä tutustumaan etukäteen sairaalaan. Kotipalvelua on saatava kotiin nopeasti ja riittävän pitkään sekä lastensuojelussa on oltava riittävät resurssit.

Tulevaisuudessa perheellistymistä on helpotettava myös lainsäädäntöä muuttamalla. Suomessa on helpotettava adoptioprosesseja, erityisesti miesparien kohdalla, sekä sallimalla sijaissynnytys.

Heikki Hiilamon mukaan lapsettomuushoidot pitäisi nähdä osana perheystävällistä ja lapsimyönteistä yhteiskuntaa ja olen täysin samaa mieltä.

Lopetetaan siis puheet synnytystalkoista ja nuorten painostaminen lastentekoon. Ei haukuta nelikymppisiä äitejä, vaan toivotetaan kaikki syntyvät vauvat ja uudet vanhemmat tervetulleiksi.

Otetaan käyttöön maksuton ehkäisy ja tuetaan edellä mainituin keinoin heitä, jotka lapsia oikeasti haluavat ja kovasti toivovat. Tulevat aluevaltuutetut voivat hyvillä päätöksillä vaikuttaa myös syntyvyyden nousuun.

Kirjoittaja on proviisori, Lahden kaupunginvaltuutettu, aluevaaliehdokas (vas.).