Lukijalta: Nepsy-lasten hoitoketjua tulee kehittää alueuudistuksen myötä

Kati Pölönen

Pidän lasten ja nuorten hyvinvointipalveluiden kehittämistä erityisen tärkeänä kehitettävänä asiana maakunnassamme. On tärkeää, että lapsi saa haasteisiinsa apua oikea-aikaisesti eikä joudu jonottamaan esimerkiksi tutkimusjaksolle pääsyä vuosia.

Kasvavan lapsen näkökulmasta yksi vuosikin on pitkä aika odottaa, jos haasteisiin ei saa riittävää apua.

Alueuudistuksen myötä esimerkiksi Päijät-Hämeen neuropsykiatrisista vaikeuksista kärsivien nepsy-lasten hoitoketjua tulee kehittää. Osa nepsy-lasten lähiomaisista kokee, ettei hoitoketju tällä hetkellä etene toivotulla tavalla eikä apua ole saatavilla riittävästi.

Perheen on saatava apua oikea-aikaisesti. Esimerkiksi Kouvolassa on tehty merkittävää kehittämistyötä: on koulutettu nepsy-valmentajia, jotka ovat jalkautuneet nepsy-lasten arkeen kouluun ja kotiin. Perheet ovat saaneet todellista apua arkensa järkälemäisiin haasteisiin.

Tämän suuntaista kehitystä tulisi viedä Päijät-Hämeessäkin eteenpäin. Jokainen syrjäytymiseltä pelastettu nuori on yhteiskunnalle valtava säästö. Koulutus suojaa syrjäytymiseltä ja kustannusten kasvulta.

Jos apua ei saada ajoissa, voi ainakin osa haasteista lisätä mielenterveysongelmien syntyä. Varhainen tuki on lapselle ja nuorelle inhimillisesti ja taloudellisesti paras vaihtoehto.

Emme saa sulkea silmiämme lasten ja nuorten pahoinvoinnilta. Haasteista on uskallettava puhua, jotta voidaan saada aikaan muutos. Kaveria ei jätetä -periaatteelle on tilausta nykypäivänäkin.

Kirjoittaja on KM, luokanopettaja ja aluevaaliehdokas (kesk.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut