Pääkirjoitus Lähiopetuksessa pysyminen oli oikea päätös, vaan miten järjestetään oppilaiden koronatestit?

Hallituksen koronaministeriryhmä teki perjantai-iltana oikean päätöksen olla sulkematta kouluja. Päätöksen taustalla painoi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n sana. Sen mukaan koulujen sulkemisesta on enemmän haittaa kuin hyötyä.

Päätös oli varmasti mieluinen myös valtaosalle koululaisista. Etelä-Suomen Sanomien perjantaina haastattelemat lapset ja nuoret olivat sitä mieltä, että lähiopetus on parempi vaihtoehto, koska koulussa näkee kavereita ja Teamsissa istuminen on tylsää. Koulujen sulkemisen sijasta koronanyrkki toi julki uusia rajoitustoimia, joista osa liittyy myös kouluihin. Syynä rajoituksilla on se, että hallituksen mukaan terveydenhuollon alueellinen kantokyky on vaarassa.

Pitäisikö koulun alkaa kotona vai koulussa? Miten paljon pelkäät koronavirusta? Näin päijäthämäläiset vastasivat

Koululaisten rokottamista ja kotitestaamista lisätään. Kaikille peruskoulun ja toisen asteen oppilaille suositellaan kahta kotitestiä viikossa. Koko luokka asetetaan karanteeniin, jos oppilaalla todetaan tartunta. Tiloja suljetaan, mikä iskee nyt ikävällä tavalla myös nuorten harrastustoimintaan. Kaikkien ravintoloiden aukiolo rajataan iltakuuteen ja ensi viikolla voi tulla päätös niiden täyssulusta.

Toisin sanoen Suomea ollaan sulkemassa hyvin kokonaisvaltaisesti kouluja lukuun ottamatta.

Koronatyöryhmän päätöksistä jäi paljon avoimia kysymyksiä. Miten oppilaiden kotitestaukset järjestetään? Laukaiseeko positiivinen kotitestitulos koululuokan karanteeniin vai tarvitaanko siihen terveysviranomaisten suorittama testitulos? Miten aineenopettajat suunnittelevat päivänsä, jos puolet opetusluokista on karanteenissa ja puolet lähiopetuksessa? Siitä on helppo olla samaa mieltä, että oppilaiden terveysturvallisuutta on lisättävä. Mutta onko kaikki valmiina maanantaina? Aiheellisesti voi kysyä, miksi koronanyrkki kokoontui vasta koulujen alkua edeltävänä perjantaina.

Ravintoloiden täyssulku on mahdollinen, kertoi Marin Ylellä – etujärjestön mukaan johtaisi kymmenientuhansien lomauttamiseen

Ensi viikolla hallitus kokoontuu päättämään ravintoloiden täyssulusta. Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi Ylen ykkösaamussa, että sulku on mahdollinen. Matkailu- ja ravitsemusalan etujärjestön MaRan mukaan se tarkoittaisi kymmenien tuhansien ihmisten lomauttamista ja tulevaisuudessa työvoimapulaa.

Täyssulussa menetyksiä korvattaisiin. Tästä ja muista koronatoimista johtuen Marin jo ennakoi, että valtiontalous tulee tuskin pysymään nykyisissä menokehyksissä koronarajoitusten vuoksi. Tämä ei ainakaan helpota valtiovarainministeri Annika Saarikon (kesk.) taloustuskaa eikä Marinin päänsärkyä hallituksen koossa pysymisestä.