Markus Pirttijoen Esalainen Kiuru sooloili koulujen aloituksesta siihen malliin, että pääministeri toivoi lisää lankoja käsiinsä

Pääministeri Sanna Marin (sd.) totesi lauantaina Ylen ykkösaamussa, että olisi hienoa jos pääministerillä olisi kaikki langat käsissään. Tästä on helppo olla samaa mieltä.

Pääministerin kommentti liittyi hallituksen tuoreimpaan vatulointiin kevätlukukauden aloituksessa.

Sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikkö Kirsi Varhila ilmoitti pyhäpäivän aattona keskiviikkona, että ministeriö ehdottaa koulutyön aloittamista maanantaina etäopetuksessa. Siinä saattoivat opetusministeri Li Anderssonilla (vas.) mennä joulukuusen koristeet vääriin rasioihin. Andersson vastasi – kuten oikein onkin – että asiasta pitää keskustella hallituksessa. Maito ehti kuitenkin kaatua. Ilmoituksesta nousi iso kalabaliikki kouluissa, oppilaissa, oppilaiden vanhemmissa, kunnissa ja muissa ministeriöissä.

Hallitus suosittaa kaikkia alueita sulkemaan yleiset tilat, myös lasten ja nuorten harrastuksilta – etäkoulusuositusta ei annettu, ravintoloiden täyssulkua mietitään

Lisää löylyä löi perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, jonka jämäkkää tyyliä hallituksen koronanyrkin johdossa on jo ehditty kiitellä myös tämän Esalaisen kirjoittajan taholta. Perjantain suorituksesta ei tule kehuja.

Kiuru järjesti oman tiedotustilaisuuden vain muutamaa tuntia ennen hallituksen neuvottelua. Infossaan hän totesi, että terveydenhuollon kantokyky on romahtamassa eikä koulutyön alkaminen lähiopetuksessa ole turvallista. Tämän jälkeen Kiuru siirtyi johtamaan hallituksen koronaministeriryhmän neuvotteluja muun muassa siitä, aloitetaanko koulutyö lähiopetuksessa vai ei. Tilanne näytti ulospäin täysin abdusdilta ja tähän liittyen Marin toivoi, että hänellä olisi kaikki langat käsissään. Nyt näin ei Marinin mukaan ole, vaan ministeriöillä on oikeus viestiä oman hallinnonalansa asioista eteenpäin.

Koronanyrkin johtajana Ministeri Kiuru on kuitenkin kaksoisroolissa. Kiurun kannattaisi olla ottamatta kantaa asioihin, joista ollaan hänen johdollaan vasta aloittamassa neuvotteluita.

Pääministerillä tulisi totta vieköön olla sellaiset langat käsissään, että ministerit pysyvät ruodussa. Jos tällainen show saadaan aikaiseksi koulujen aloittamisesta, niin mitä tapahtuisikaan, jos hallitus saisi eteensä oikeasti isoja asioita? Niitäkin valitettavasti väijyy ihan nurkan takana.

Korona on kaatamassa suuren osan Päijät-Soten hoitajista ja lääkäreistä koronatautivuoteelle – Pian tingitään melkein kaikesta, joka ei ole välttämätöntä ja kiireellistä

Niinhän siinä sitten kävi, että hallituksen koronanyrkki lävähti päin Kiurun näköä ja hänet jyrättiin kumoon. Etäkoulua ei tullut. Jotain sentään. Koulut aikovat tarjota oppilaille koronakotitestin kaksi kertaa viikossa. Tämä koskee sekä peruskouluja että toisen asteen oppilaitoksia. Hieno suunnitelma paperilla, vaan entä käytännössä?

Suomen peruskouluissa, ammattiopistoissa ja lukioissa opiskelee yhteensä noin 870 tuhatta lasta ja nuorta. Heille pitäisi siis järjestää viikoittain 1,7 miljoonaa kotitestiä. Hyllyhinta 14 miljoonaa euroa. Toivottavasti nämä testit on jo hankittu, koska saatavuuden kanssa on ollut hankaluuksia muutenkin eikä tilanne ainakaan helpotu, jos koulut astuvat samaan kassajonoon muiden kanssa. Vai tilataanko niitä kaukomailta kuten aikoinaan Huoltovarmuuskeskus hankki maskeja?

Toivottavasti hankinnat on huolellisesti valmisteltu maanantaiksi kun koulut alkavat. Muutoin herää kysymys, että olisiko koronanyrkin pitänyt jättää joulukoristeiden riisumiset vähemmälle ja istua neuvottelupöytään jo torstaina?

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut