Lukijalta: Erilaiset tavat päästä hoitoon ovat tärkeitä

Tarja Honkalampi

Mediassa velloo keskustelu ”joka kunnassa on oltava terveyskeskus” tai ”onhan se mukavampi mennä vastaanotolle kilometrin säteellä kuin kymmenien kilometrien päähän”. Näitä keskusteluja käydään mielikuvien tasolla.

Todellisuus on toisenlainen. Hoidon ja avun tarpeet ovat erilaisia ja Suomi on laaja maa. Hoidon järjestämisen ja tuottamisen lähtökohta on saada niukoilla resursseilla aikaan mahdollisimman paljon terveyttä.

Resurssit ovat rajalliset, joten joudumme pohtimaan, miten kaikki tarvitsevat pääsisivät hoidon piiriin. Jos hoitoa tarjotaan pienelle joukolle paikassa A, riittävätkö resurssit paikkaan B isommalle joukolle potilaita. Ratkaisu on hoitaa sekä A- että B-ryhmän potilaat hyödyntäen erilaisia vastaanottotapoja perinteisen terveyskeskusvastaanoton lisäksi, esimerkiksi puhelinta, moniammatillista tiimiä, kiertäviä yksiköitä, digipalveluja.

Erityistä huomioita pitää kiinnittää asiakkaisiin, jotka eivät itse pysty pitämään huolta itsestään eivätkä oikeuksistaan.

Suomessa kaikki saavat tarvitsemansa hoidon. Eri sairausryhmistä erityistä huomioita pitää kiinnittää asiakkaisiin, jotka eivät itse pysty pitämään huolta itsestään eivätkä varsinkaan oikeuksistaan.

Mielenterveysongelmista kärsivien terapiatakuu on aivan välttämätön. Päihderiippuvaisten pitää saada yhteys asiantuntijaan ympäri vuorokauden. Sosiaalipuolen apua tarvitsevat, kuten ikäihmiset ja lastensuojelun asiakkaat, pitää erityisesti ottaa huomioon avun saannissa.

Vakavissa ja pitkäaikaisissa sairauksissa menemme helposti sinne, missä on parasta mahdollista hoitoa. Välimatkalla ei ole niin suurta väliä. Kaikista terveydenhuollon asiantuntijoista on pulaa, pelkät seinät eivät hoida ketään ja erityisosaamisella on merkitystä.

Apua pitää hakea, kun sitä tarvitsee. Erilaiset hoitoon pääsyn tavat ovat tärkeitä sekä potilaille että asiantuntijoille.

Kirjoittaja on lahtelainen terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja ja aluevaaliehdokas (kok.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut