Lukijalta: Kaikkein tärkeintä on oikea-aikainen apu

Sami Salminen

Jo vuosien ajan terveydenhoitolaki on mahdollistanut kiireelliseen hoitoon pääsyn muun muassa ensiaputilanteissa. Tätä varten meille päijäthämäläisille on mahdollistettu hyvät palvelut esimerkiksi Akuutti24:n toimesta.

Kuitenkin perinteisesti kiireetöntä hoitoa vaativat potilaat ovat saaneet odottaa hoitoa jopa kuukausia ilman tietoa hoitoon pääsystä.

Nyt kun uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa onkin tärkeää ottaa kehityksessä uusi askel ja vahvistaa kiireettömään hoitoon pääsyä koko Päijät-Hämeessä.

Yksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallituksen tärkeimmistä tavoitteista on hoitotakuun parantaminen kiireettömän hoidon osalta kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Kiireettömään hoitoon pääsyn vahvistamisella mahdollistetaan avun tarpeen saaminen niin mielenterveyteen liittyvissä asioissa kuin vaativampaa hoitoa vaativiin sairauksiin.

Tällä tavalla voidaan saada vaikeat sairaudet kuriin huomattavasti nopeammin kuin tällä hetkellä on mahdollista. Toteutuessaan tämä tavoite tekee terveydenhuollosta entistä inhimillisempää.

Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tulee olla ensimmäisten joukossa soveltamassa seitsemän vuorokauden hoitotakuuta.

Erityisesti mielenterveyteen liittyvät sairaudet ja ongelmat ovat korostuneet koronaviruksen aiheuttaman pandemian aikana. Mielenterveyspalvelut ovat hyvä esimerkki palveluista, jotka ovat kärsineet nykylainsäädännöstä.

Pitkät jonotusajat ovat aiheuttaneet sairausjaksojen pitkittymistä tai jopa sairauksien pahenemista. Nopealla reagoinnilla pystytään aidosti vaikuttamaan näihin ongelmiin.

Tämän vuoksi Päijät-Hämeen hyvinvointialueen tulee olla ensimmäisten joukossa soveltamassa seitsemän vuorokauden hoitotakuuta. Vaikka hoitotakuu kirjattaisiin lähitulevaisuudessa lakiin ei sen soveltaminen asteittain etukäteen ole haitaksi kenellekään.

Päinvastoin: sillä voidaan pelastaa ihmishenkiä. Ketään ei saa jättää pulaan ja jokainen vaiva voi olla akuutti. Siksi tämä on tärkeä panostus tulevalla hyvinvointialueella.

Kirjoittaja on heinolalainen kaupunginvaltuutettu ja aluevaaliehdokas (sd.).

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa ESS.fi-uutiskirje, saat Päijät-Hämeen ajankohtaiset ja kiinnostavimmat uutiset sähköpostiisi kahdesti päivässä arkisin ja kerran päivässä viikonloppuisin.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut