Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Pääkirjoitus Alkuvuoden haasteet asettavat hallituksen liiman koetukselle

Hallitus aloittaa tässä kuussa neuvottelut työllisyystoimista, joiden tavoitteena on vahvistaa julkista taloutta 110 miljoonalla eurolla. Valmista pitäisi tulla helmikuun puoliväliin mennessä. Osa hallituspuolueista haluaa selkeitä säästöjä, jotka näkyvät heti julkisessa taloudessa. Toiset taas tekisivät rakenteellisia uudistuksia, joiden vaikutukset näkyvät vasta myöhemmin.

Neuvottelut työllisyystoimista ovat ensimmäinen alkaneen vuoden koetinkivi, joka testaa hallitusliiman pitävyyttä. Se tiedetään jo nyt, että pitävyys on heikentynyt hallitustaipaleen edetessä. Talous- ja työllisyystoimien ohella ilmasto- ja ympäristöasiat ovat haurastuttaneet liimaa.

Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko hyökkäsi loppuvuodesta yllättävän voimakkaasti hallituskumppaneitaan vastaan. Saarikon mukaan keskusta ei tule olemaan mukana hallituksessa, jossa keimaillaan talousryhdin hylkäämisen kanssa. Saarikko viittasi pääministeri Sanna Marinin (sd.) ehdotukseen valtion budjetin menokehyksen uudistamisesta. Marin halusi, että menokehyksessä huomioitaisiin vihreään siirtymään vaadittavia investointeja.

Marin vastasi Saarikolle lähtevänsä siitä, että yhdessä sovitusta pidetään kiinni. Tulevan kevään kehysriihessä tullaan hallinnonaloittain katsomaan, mistä 370 miljoonan euron säästöt syntyvät.

Hallituksen on myös tarkoitus päättää keväällä uusista ilmastotoimista, kun tutkijat ovat arvioineet syksyisten päätösten vaikutukset. Pöydälle nousevat muun muassa polttoaineiden veronkorotukset ja maatalouden päästöt. Ympäristövaliokunnan johtoon noussut Juha Sipilä (kesk.) on kuitenkin sanonut, että kevät tulee liian aikaisin. Ilmastomuutoksen hillintään tehtävät toimet tähtäävät kymmenen vuoden päähän. Niiden arviointi on Sipilän mukaan vaikeaa ellei mahdotonta kuuden kuukauden kuluttua päätöksistä.

Vihreät ovat muistuttaneet hallituksen perälautakirjauksesta ja korostaneet, että sovitusta on pidettävä kiinni ja Suomessa tuetaan edelleen fossiilisten polttoaineiden käyttöä.

Keskusta ei voi enää perääntyä tavoitteissaan

Saarikon mutta myös Sipilän lausunnot kertovat, että keskusta ei voi enää perääntyä tavoitteissaan. Jos keskusta antaisi periksi, sen uskottavuus murenisi lopullisesti.

Vihreät ovat osin saman tilanteen edessä. Vihreiden ympäristöministeri Emma Kari on tosin sanonut, ettei kevään ilmastoriihi ole vihreille hallituskysymys.

Jos keskusta ei saa tavoitteitaan läpi, puolue lähtee hallituksesta. Lähtöä helpottaa se, että keskustan reilun vuosikymmen ajama sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus on maalissa.