Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mikä on sähkön tuntihinta nyt? Seuraa tästä

Matti Even Esalainen Tyhjien arpojen ajan pitää jäädä taakse Lahden hotellihankkeissa

Amerikkalainen uutiskanava CNN teki meille valtavan palveluksen nostamalla Lahden maailman 22 kiinnostavimman turistikohteen joukkoon. Valinta oli positiivinen yllätys ja tästä huomiosta tulee nyt repiä kaikki mahdollinen hyöty irti.

Amerikkalaiset tuskin tiesivät nostollaan tehneensä myös kaupungillemme ison palveluksen.

Matkailutoimijat, poliitikot ja viranhaltijat joutuvat nyt aidosti pohtimaan keinoja, kuinka tulevaisuudessa voisimme vastata mahdollisesti kasvavaan matkailukysyntään. Mikäli tämä huomionosoitus konkretisoituisi edes pienimmässäkin määrin, niin meidän tulpaksemme muodostuisi riittämätön hotellikapasiteetti.

Lahdessa on hotellien osalta valtava vaje. Kaupungin rajallinen hotellitarjonta näkyy pienissäkin tapahtumissa, kun kapasiteetti ei yksinkertaisesti ole riittävä.

Yksi merkittävimmistä häviäjistä on Sibeliustalo. Talon puitteet ovat luotu suurille kokouksille ja tapahtumille. Kun asiakkaat harkitsevat Lahtea pitopaikaksi, niin valitettavan usein putoamme siitä kelkasta, kun kaupungin hotellikapasiteetti on vaatimaton.

"Kun tulppa aukeaa, kyllä jengiä riittää" – Lahti Regionin toimitusjohtaja Raija Forsman vaatii CNN:n matkailulistauksen innoittamana vauhtia Ranta-Kartanon hotellihankkeelle, kuuntele Radio Voiman haastattelu

Hotelliongelma Lahdessa ei ole uusi ilmiö. Lahteen on reilun 40 vuoden aikana suunniteltu ainakin viisi merkittävää hotellihanketta ja yhtä lukuun ottamatta kaikki ovat jääneet haaveeksi.

70-luvulla Teivaanmäelle kaavailtiin mittavaa kongressi/korpihotellia, mutta yksikään hotellioperaattori ei tarttunut tilaisuuteen. Tämän jälkeen suunnitelmia viilailtiin ja uudeksi sijoituspaikaksi tuli saman rinteen pohjoisreuna Vesijärvi-näkymällä. Taas sama tulos ja tuloksena tyhjä arpa. Samoille nurkille kaavailtiin vielä jopa rantahotellia, mutta sekin hanke upposi Vesijärven pohjaan.

Sitten etsittiin operaattoria urheilukeskuksen portin pieleen. Kaavailtu sporttihotelli jäi myös piirustuslaudalle.

Viime vuosituhannen lopulla Sibeliustalon kylkeen kaavailtiin laadukasta hotellia. Siihenkään syöttiin eivät operaattorit tarttuneet. Sibeliustalon naapurina on yhä vain opiskelija-asuntola.

2000-luvun alussa lahtelainen kiinteistösijoittaja nykäsi oikeasta narusta, kun ilmoitti haluavansa rakentaa hotellin Matkakeskuksen kylkeen vanhan postin tontille. Kaupat tehtiin, mutta käteen jäi taas tyhjä arpa. Grynderi maksoi tontista reilut 1.4 miljoonaa ja kaupunki osti tontin myöhemmin kolminkertaisella hinnalla, ilman hotellia.

Tuorein hanke on Ranta-Kartano. Hanke on jo nyt pari vuotta myöhässä ja kukaan ei tiedä toteutuuko se ikinä. Toivoa toki sopii, mutta kovin himmeästi sielläkin vihreä valo palaa.

Epäonnistuneiden hankkeiden myötä on täysin relevanttia kysyä, että onko meissä jokin vikana, kun hotellioperaattorit välttelevät kaupunkiamme? Alan ihmisten ja päättäjien on vihdoin herättävä ja saatettava tämä asia kuntoon. Geoparkit, luonto- ja hyvinvointimatkailu saattavat sittenkin sataa tulevaisuudessa meidän laariimme, mutta telttamajoitukseen tänne ei kukaan eksy. Enää meillä ei ole varaa tyhjiin arpoihin, vaan nyt tarvitaan vakavasti otettavia toimijoita.